onsdag, mars 11, 2009

Galna pengar...

Jag skrev på tvbloggen om hur Jon Stewart dissar tv-kanalen CNBC och deras ekonomiska experter efter att en expert uttalat sig riktigt korkat om var skulden till den nuvarande finanskrisen ligger.
Jag blir fruktansvärt upprörd över hur alla experter och andra ansvariga avsäger sig ansvar och skuld för krisen och säger att "ingen såg det komma" och andra idiotiska saker.
För det första såg alla med lite insyn det komma men inte att det skulle få så här stora konsekvenser.
För det andra så är det inte allas jobb att hålla koll på systemet.
När man som ekonomiskt expert eller ekonomiskt ansvarig skyller ifrån sig så säger man samtidigt att "mitt jobb är meningslöst, jag sitter ändå bara och gissar, min gissning är inte värd mer än någon annans". Man kan inte avsäga sig ansvar när det går dåligt och ta all ära när det går bra. Men det är precis så vårat ekonomiska system fungerar idag.
Går det dåligt för en bank så måste staten gå in och rädda den på ett eller annat sätt för att inte alla medborgare med pengar i banken ska bli av med dom.
Banken behöver inte ta ansvar för det. Staten skyddar dom.
Men när det gå bra för banken så går vinsten till största delen till aktieägare, bonusar till cheferna och bonusar till börsspekulanter som råkat träffa rätt och andra tossigheter.

Går det bra för ekonomin så är det tack vare experternas skicklighet och dom ska belönas för det med mångmiljonbonusar men går det dåligt för ekonomin så är det samhällets fel och då ska allmänheten stå för kostnaden.
Jag hade tänkt skriva något mer konstruktivt och så men det går inte, systemet och hela attityden är så jävla idiotisk i grunden att det känns meningslöst att skriva något välarbetat och ordentligt genomtänkt.

Det är som en bok som kommit ut nyligen där Nathaniel Frank har undersökt hur amerikanska försvarets inställning till homosexuella påverkar försvaret. Föga förvånande är det otroligt dåligt på jättemånga sätt att försvaret är så negativt inställda till homosexuella, dom förlorar välbehövlig personal, det skapar splittring och mindre tillit och många andra saker. Detta har han kommit fram till genom att undersöka saken på massor med olika sätt och pratat med många av dom som varit ansvariga för försvarets policys och mycket annat och du presenterat i en bok på flera hundra sidor.
Väldigt bra jobbat och det verkar vara en väldigt gedigen och bra bok. Men seriöst, det är tragiskt att det behovs. En veckas jobb och ett par A4 sidor hade räckt enligt objektiva mätmetoder för att argumentera ner det amerikanska försvarets nuvarande inställning. Det är så uppenbart en misslyckad policy men tyvärr finns det så många trångsynta idioter i världen och det verkar som det finns större andel av dom i maktpositioner att man behöver göra mer än det uppenbara för att komma framåt.

Och jag känner likadant kring ekonom, man behöver inte vara kvantfysiker för att kunna tänka igenom hur totalt urkorkat dagens kortsiktiga system är och iaf komma på ett par enkla saker man kan göra för att få bort delar av det men det görs inte eftersom det är dom som tjänar på det idiotiska systemet som bestämmer över det.
Och vanligt folk är för upptagna med att jobba så att dom har råd med en ny plasma-tv och en två veckors semester i Thailand för att bry sig.
Fan vad jag är trött på all skit...

1 kommentar:

Dah Pottm sa...

Help with your voice too.

Sign the pettion:

http://www.last.fm/user/Daphiny/journal/2009/03/26/2li3i2_sign_last.fm_petition!

Greets,
Daphiny