lördag, september 20, 2008

Tony Blair visar på vad som är fel med krig...

I senaste The Daily Show säger han följande som ett försvar av att invadera Irak:
-The military is not the only answer. You actually need a combination of a push to irradicate the conditions in which this terrorism breads, thats why this middle eastern peaceprocess is so important,[...].
Nu är jag ingen expert men är det inte rätt absurt att kalla en militär invasion av att land för "fredsprocess"?
Om man nu faktiskt ser fred som något bra som i sig bekämpar terrorism, hur kan man med det som argument försvara invasionen av Irak?
Man kan ha många olika åsikter om den men en sak man inte kan påstå är ju att den gjordes med intentionerna att skapa fred.
Krig är inte fred. Man krigar inte för fred. Man krigar för att vinna. Och med den inställningen är det enda sättet att vinna att få alla att vara överens.
Jag vill inte ens ha en värld där alla är överens.
Jag vill ha en värld där alla kan vara oöverens men för den skull inte försöka döda varandra, eller ens vinna.
Ingen kommer någonsin vinna.
Så länge det är vinna man är ute efter kommer den enda vinnaren vara den som gynnas av konflikten, exempel.
Jag minns att jag för längesen, i efterföljderna av Elfte september skrev något om att terrorism aldrig kan bekämpas och besegras. Men att det kan tillintetgöras med kärlek. Eller något liknande. Det kanske låter flummigt och orealistiskt men det är det inte. Terrorism måste ha en fiende för att kunna existera och så länge man försöker vinna kommer den fienden att finnas. Inse att ingen kommer vinna och satsa alla resurser på att försöka kompromissa istället. Den kompromisslöshet som verkar vara så poppis just nu är destruktiv. Det enda som händer när man sätter hårt mot hårt är att det blir en större smäll.

Inga kommentarer: