söndag, oktober 25, 2009

Rasismen i Sverige genom tiderna...

Jag läser Gustav Fridolin och Erik Sandbergs debattartikel om den svenska rasismen i Aftonbladet. Den tar upp många bra saker och saker som jag tycker är viktiga. Bemötandet av SD och andra mer eller mindre rasistiska strömningar är och verkar på senare tid alltid ha varit att marginalisera dom. Att klart och tydligt säga att "vi har ingenting gemensamt med deras människosyn och vi tänker aldrig samarbete med dom". Den ståndpunkten har många problem, t.ex. att det inte är sant, att det är odemokratiskt, att det inte fungerar och många andra saker. Cupcake Carny skrev förresten lite bra saker om vissa av dom aspekterna.
Men ett stort problem är också hur man som Fridolin och Sandberg argumenterar att man suddar ut vår rasistiska historia. Vi skapar nån sorts låtsasvärld där Sverige alltid har varit ras-jämlikt och behandlat olika etniska grupper med respekt och det skapar en bild av att SD och andra idag inte har något emot andra grupper än den homogent svenska (vad det nu betyder) pga rasvärderingar, segregeringstankar och andra saker som jag inte riktigt lyckas formulera. Men skit samma, att man istället argumenterar emot islam t.ex. just för att det är dåligt och skadligt för samhället osv. Att man inte ser all den historiska grogrund till rasism som vi faktiskt har och jag menar att genom att inte låtsas vid vår rasistiska historia ger någon sorts legitimitet till Sverigedemokraterna och deras argument.
Men det största problemet som jag ser det är att man inte låtsas om vardagsrasismen. Minns ni Janne Josefssons reportage från valstugorna i Uppdrag Granskning för 7 år sedan? Tror någon att dom åsikter och värderingar som vädrades då har blivit ett dugg bättre bland våra kommunalpolitiker? Minns folk hur gubben i Kristianstad fick ett otroligt stöd för sina åsikter av sina väljare?
Jag tycker den här bloggposten av nån smårasistisk gubbe i Malmö har en intressant poäng:
Notera också att etablissemanget var tvungna att skicka tre reportrar under täckmantel med dolda mikrofoner under åtskilliga månader för att få fram sina ”bevis” om SD:s rasism. Hur många minuter behövde Janne Josefsson inne i de Moderata valstugorna?
Visst, gubben är en idot, "etablissemanget"? Men det är ändå en bra poäng. Att SD får mer och mer politisk makt spelar egentligen ingen större roll när det kommer till att rasistiska politiker får inflytande i politiken. Om dom inte får det genom SD får dom det genom andra partier.
Skillnaden är väll mest den att man behöver vara en duktig politiker för att ta plats i något av dom större partierna. Om det är något man kan säga om SDs politiker är att dom är inkompetenta. Dom har gång på gång visat sig vara otroligt felinformerade om frågorna som dom är valda att ta beslut om och allmänt inkompetenta när det kommer till att göra sitt jobb som exempelvis kommunpolitiker.
Exempel på det kan man se i det utmärkte inslaget om Sverigedemokraterna från Faktum som jag skrev om i somras. Ett inslag som tar upp många bra poänger och för en intressant diskussion om och med SD.
Jag är väldigt kluven till hur jag ska förhålla mig till SD och deras rasism, jag tycker illa om det hycklande fördömandet av SD från många politiker som åtskilliga gånger själv använt sig av "vi och dom"-argumentation men även i värsta fall så är en moderat eller socialdemokratisk rasistisk politiker åtminstone kompetent i jämförelse med en likvärdigt rasistisk Sverigedemokratisk. Och det är i värsta fall.
Men för att verkligen bemöta inte bara Sverigedemokraterna som parti utan dom värderingar och åsikter som deras parti bygger på måste man börja ta debatten inte bara med SD utan även med deras sympatisörer.
Man måste börja rensa upp och ta tag i rasismen i sina egna partier. Man kan inte blunda för vardagsrasism och prata om det som en marginell företeelse som bara innefattar extremister, alla våra stora partier har mängder med både väljare och aktiva som delar en likartad människosyn med Jimmie Åkesson. Det kan man inte blunda för.

2 kommentarer:

Sofia sa...

wörd.

SJSD sa...

Tack för stämplarna. Gubbe, rasist och "idot"... *lol*! Jag nekar till allt.

Läs på!