fredag, mars 25, 2011

Akupunktur ifrågasätts av forskare

Akupunktur kan vara placebo! läser jag i Aftonbladet och ja ba, "nähä?".
Akupunktur har viftats bort som placebo av vetenskapen i minst 20 år. Alla undersökningar som har gjorts har visat på att det 1. fungerar i viss mån och 2. fungerar oavsett hur man gör. En person med 30 års erfarenhet av akupunktur är lika framgångsrik som en kvacksalvare som försöker sig på det för första gången.

Akupunktur är ingenting som ifrågasätts av forskare eller vetenskapen utan det är någonting som aldrig ens har accepterats eftersom det aldrig har genomgått en vetenskaplig undersökning.
Att man ens fortsätter att prova om akupunktur fungerar eller inte handlar inte om att man som forskare ifrågasätter om det fungerar utan snarare tvärtom, man ifrågasätter om det verkligen är placebo.
Formuleringen "Akupunktur ifrågasätts av forskare" får det att framstå som att akupunktur har någon som helst vetenskaplig legitimitet till att börja med, vilket det inte har.
Jag irriterar mig på  denna grundläggande missförståelse av vad forskning och vetenskap handlar om och det är den här typen av felaktig syn på vetenskapen som ligger till grund för kreationister och andra miffon.

Inga kommentarer: