fredag, mars 10, 2017

10 bästa filmerna 2016

filmtipset.se kanske kommer läggas ner så ska jag försöka börja samla mina tankar om film någon annanstans, varför inte på bloggen?

Hunt for the Wilderpeople
Lite svår film att skriva något om. Otroligt fina bilder, en lite quirky deadpan humor som jag tycker funkar jättebra, fantastisk musik, riktigt varm och fin film överlag. Jättebra!

Arrival
Jag får lite The Day the Earth Stood Still-vibbar på ett väldigt bra sätt och det känns fräscht och modernt. Utomjordingarna känns fräscha och det är ett nytänkande grepp dom väljer att ta. Jag vill inte spoila men överlag har jag väldigt svårt för den typen av linje man väljer att gå på mot slutet. Romansen fungerar tyvärr inte alls för mig utan känns faktiskt rent av ganska lökig. Däremot så tycker jag implikationerna av det hela är fantastiska så det både funkar och inte funkar. Jag gillar verkligen hur den känns realistisk och "down to earth" i hur den hanterar utomjordingarna, påminner lite om The Andromeda Strain på det sättet. Regissören Denis Villeneuve är också fantastisk på det visuella och musik och stämning är helt fantastiskt filmen igenom. Amy Adams är dessutom helt magnifik och borde inte bara ha nominerats till en Oscar utan borde även ha vunnit den enligt mig.

Beware the Slenderman
Otroligt fascinerande dokumentär om psykisk ohälsa hos barn och de hemskaste av konsekvenser.

Beck - Steinar
Vilken positiv överraskning. Steinar är en grym karaktär och Hivju är en grym skådis. Dynamiken funkar skitbra såväl med Beck som med Måns och inte minst chefen. Socialrealismen är så där yxig men bra som det brukar vara i Beck men tycker dom lyckas lyfta det ett snäpp här och få med många perspektiv. Hur framförallt Beck och människorna runt honom hanterar Gunvalds bortgång fungerar otroligt bra. Så ja, alltså, det blir en fyra. Den första fyran på 32 filmer. Jag hade aldrig kunnat gissa på en sådan nytädning i den här filmserien efter den förra "säsongen"...

Deadpool
Jag brukar ha ganska svårt för grabbighet men det här är nästan så grabbigt det kan bli men funkar ändå helt fantastiskt. Det är gjort med en charm och skaparglädje och det märks att man har kämpat för att göra just den här filmen. Otroligt kvick dialog och metahumor är jag ofta svag för. Superhjältefilm när den är som bäst.

Captain America: Civil War
Jag vet inte riktigt hur jag känner kring att Marvel filmerna går åt ett lite mörkare håll. Känner mig väldigt kluven kring det. Men jag tycker helt tvärtemot vad många säger om att MCU börjar kännas som upprepningar. Det är verkligen inte samma film gång på gång utan här är det interna konflikter och konsekvenser av handlingar på ett helt annat sätt än tidigare. Det är otroligt fartfylltt och händelserikt men med substans och känsla. Fantastiskt.

Cizzi - en berättelse från andra sidan längtan
En naken, enkel och brutal film om psyikisk ohälsa och psykvården.

Ghostbusters
Jag var grymt underhållen filmen igenom och tycker Kate McKinnon är helt fantastisk! Önskar att hon hade fått spejsa ut ännu mer! Väldigt snygga effekter och en hel del kul grepp som funkar bra! 

La La Land
En film jag känner mig väldigt kluven till, bitvis helt fantastisk men tycker inte att Chazelle lyckas få med känslorna på rätt sätt för mig. Jag har helt oförstående inför vissa val och uppoffringar. Sen köper jag inte riktigt det tema jag ser här precis som i Whiplash med hur man måste offra mycket för att få sin dröm. Trots det är det så mycket charm och snygga scener och fantastisk Emma Stone, även om jag tycker Oscarn var oförtjänt. Ryan Gosling är också väldigt bra men tycker det ligger en distanserad kyla över vissa saker. Ändå en av årets bästa filmer, väldigt fin ändå.

Warcraft
Jag tror man behöver ha lite för mycket förkunskaper för att uppskatta filmen ordentligt, det är väldigt mycket information en behöver ta till sig annars och det presenteras inte helt tydligt. Fantastiska miljöer och fantastiska karaktärer som verkligen kommer till liv. En härlig äventyrsskänsla och fantastisk underhållning!

Inga kommentarer: