söndag, november 29, 2009

Internet domineras av schauvanistiska, avundsjuka, missunsamma mansgrisar...

Det är kanske ingen överraskning egentligen men Internets reaktioner på Twilights framgångar är en tragisk betraktelse i manligt maktbeteende.
Jag hänger rätt mycket på Internet och läser rätt mycket av både ditten och datten. Via olika bloggar, digg.com, Facebook. olika forum och på diverse andra platser verkligen flödar det av hat mot Twilight-serien och dess framgångar.
Jag har också mina invändningar mot vissa saker i serien som jag också luftat bland annat här på bloggen, men det är inte grunden till den hathysteri som råder och jag ser djupare mönster än att folk bara dissar det som är inne att dissa.
Det mesta av kritiken går ut på att antingen insinuera att serien och de manliga karaktärerna är omanliga och bögar eller att alla kvinnliga fans är idioter som "går på" grejen.
Här är ett enkelt utval av twilighthatiska länkar som jag letade upp lite snabbt:
How Twilight Works, How Twilight should have ended, Twilight Moms, Edward has a Vagina, If 'Twilight' Was 10 Times Shorter And 100 Times More Honest, If you are an adult and excited to see Twilight you are an idiot, Twilight main male characters are gay och The Plot of New Moon Summarized in Three Panels.
Och det där är bara länkar som jag hittar enkelt och snabbt nu på en gång, det finns så mycket mer. Men jag tycker det ger en ganska bra bild av vad och hur Twilight brukar dissas.
Eftersom den största målgruppen är unga tjejer så tas ingenting på allvar och av ren avundsjuka och missunnsamhet antar jag ska dom manliga objekten målas upp som bögar.
Känslorna som ligger till grund för Twilights framgångar målas upp på ett sätt som jag inte ens har förmågan att sammanfatta. Det är verkligen skrämmande vilken brist på respekt och empati många verkar ha.

Jag försöker nog inte säga något särskilt egentligen här, jag kände bara att jag behövde ventilera min frustration över dom mönster jag så gott som dagligen ser i Twilight dissandet.

5 kommentarer:

Thomas sa...

Twilightserien suger för att hela grejen är fullkomligt idiotisk. Skit samma att allt vad "äkta" vampyrer heter blir fullkomligt rövknullat.

Det som gör att det ä så otroligt efterblivet är att det är en hemmafru från den kristna högern som har skrivit en serie böcker med jämställdhetsvärderingar från 1700-talet. Kvinnor kan inte leva utan män, kvinnor ska acceptera att män är rövhål, osv, osv. Sen att böckerna har helt värdelös dialog och stilistik gör inte saken bättre.

Det är rent jävla skräp av alla andra anledningar än söta vampyr och varulvsgossar.

Mattias S sa...

Jag ser inte riktigt att skillnaden är så stor jämfört med majoriteten av den populärkultur vi har.
Men jag har också skrivit en del om dom väldigt osunda mönster man ser
Det hat och den respektlöshet som visas upp måste ha andra orsaker.
Och det är väldigt enkelt att se mönster och strukturer i det hela. :)

Tanja Suhinina sa...

Tillåt mig att lola åt äkta vampyrer.

Thomas sa...

Lola på du. Som litteraturvetare är det tragiskt att se något som bastardiserar en så klassisk arketyp som vampirismen. Som pupkulturälskare är det tragiskt att se kassa böcker/filmer höjas till skyarna. Ungefär som när Dan Brown blev poppis. Det är skräp, ungefär på samma nivå som kiosklitteratur, men Stephenie Meyer hade tur och råkade hamna hos rätt förläggare som katapulterade henne till stjärnstatus.

Sen anledningen till att så många hackar på Twilight, utöver den uppenbara anledningen (det är skit), är ju helt enkelt för att den är populär. Det är alltid tacksamt att hacka på något populärt. Att det sen råkar vara en massa män som hackar på det... ja, majoriteten av contentproducenter på nätet är män, speciellt bland humorsajter.

Så nej, det måste inte vara någon djupliggande sociopsykologisk anledning. Twilight råkar vara skit som är jävligt populärt och därför hackar näteliten på det. Simple as that.

Mattias S sa...

Varför anspelas det på vaginor och homosexualitet så mycket i hackandet? Bara till grunden för det det ligger "sociopsykologisk" anledning gällande vår syn på sexualitet och kön.
Så nej, inget är så lätt. :)