lördag, september 17, 2011

V.37 - Bara vänner

Ny vecka och ny utmaning hos Vecka 6, den här veckan handlar det om "bara vänner".
Jag kände först att jag inte hade något att skriva om på ämnet. Letade inspiration i filmerna som nämns och funderade kring olika sätt att kritisera den bilden av vänskapssex som presenteras i filmerna och som anses vara norm men det kändes så inihelvete med *gäsp* att sparka in så öppna dörrar.
Sen började jag tänka lite kring den klassiska "vänskapsfällan" som jag iofs inte har någon direkt erfarenhet av även om jag bitvis känner mig rätt typisk som person att hamna i det läget.
Sen tänkte jag på att jag snarare har hamnat i motsatt läge där tjejer tror att jag har velat ligga med dom när jag inte velat det och försökte skriva något om det men det blev bara blaj.
Så nu har jag tillslut tänkt att skriva om vad det är för skillnad på "bara vänner" och "mer än vänner" ur mitt perspektiv.
Men jag vet liksom inte var eller hur jag ska börja.
Jag hade svårt för att släppa nära när jag var yngre. Jag har alltid haft ett väldigt aktivt och rikt inre emotionellt och intellektuellt liv. Men det tog väldigt lång tid för mig att börja dela med mig av det till andra på ett ärligt sätt.
Dels för att jag var blyg, dels för att jag har svårt att hitta människor jag känner mig kompatibel med och dels för att jag inte riktigt visste hur jag skulle göra eller ens vad det var jag ville ha.
Så allt eftersom har jag jobbat med dom här olika delarna.
Vilket leder mig in på det här med vänner.
Vänner är för mig personer som jag känner mig trygg och bekväm att dela med mig av mig själv med på ett intimare plan än den jag är i allmänhet.
Vänner skiljer sig på så sätt från Kompisar. Kompisar är sånna där jag är trygg och bekväm med att vara mig själv på ett lite ytligare plan och kräver oftast mer gemensamma hobbys, aktiviteter eller intressen att förlita sig på. Sen finns det ju en glidande skala där, det är inte absolut.
Men för mig blir ändå uttrycket "bara vänner" ganska konstigt. En vän är väldigt sällsynt och väldigt speciellt för mig. Det är ingenting "bara" kring en vän.

Jag förstår ju samtidigt att uttrycket egentligen handlar om att man inte har sex med varandra, men jag har inga problem med att ha sex med mina vänner. Eller kompisar för den delen. Sex är en mycket trevlig aktivitet och ett av mina stora intressen.

Men då kan man kanske säga att uttrycket handlar om att man är "bara vänner" till skillnad från att ha romantiska kärlekskänslor?
Men för mig så funkar inte det heller, för mig är "vän" mer en relationsform och har inte så mycket att göra med vad det är för känslor inblandade.

Men då är "bara vänner" ett sätt att säga att man inte är ihop? Men, vad är ihop? Ihop som pojkvän/flickvän och allt det som antas ingå i en sån relation? I så fall har jag "bara vänner" och jag vill inte säga att jag aldrig kommer vara "ihop" på det sättet men jag kan inte för mitt liv föreställa mig det.
Och då säger uttrycket ingenting om jag säger det.

Det jag vill komma fram till handlar väll mest om att uttrycket egentligen bara fungerar i den mononorm vi lever i. Ett uttryck som jag gärna hade hoppat över att använda men jag känner mig så intellektuellt oengagerad att jag inte lyckas formulera några av mina känslor på ett bra sätt.
Jag hade velat skriva mer och bättre om det här men jag får nog helt enkelt nöja mig så här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner igen mig jättemycket i din text. Jag har jättesvårt dela med mig av mig själv och våga släppa andra inpå livet. Jag har väldigt få nära vänner och de betyder otroligt mycket för mig. Tyvärr har en av mina nära vänner i princip sagt upp vänskapen med mig nyligen och det här är så jävla jobbigt, för det känns typ som när nån man är ihop med har gjort slut, men jag tycker det är svårt att förklara så folk förstår hur dåligt jag mår av det. För det var "bara" en vän, liksom.

Mattias S sa...

Först och främst blir jag glad att någon uppskattar min text trots att jag själv var så missnöjd.

Men sen så är det väldigt sorgligt hur lite värde vänner kan ha ibland.
Det låter väldigt tråkigt att din vän lämnat dig.
Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mina empatier dock.

MarySaintMary sa...

Nämen jag skrev inte så för att jag skulle få sympatier, bara för att spinna vidare på temat hur dumt det blir att se vänner som något som är "bara". Den känslomässiga investeringen är ju ungefär samma som ett kärleksförhållande.

Mattias S sa...

Ja, och jag uppskattade det väldigt mycket.
Att någon tyckte det var bra och ville spinna vidare på det.

Sen så känner jag väldigt mycket empatier för din situation och kan relatera.
Jag säger empatier väldigt medvetet istället för sympatier eftersom skillnaden där emellan är väldigt viktig.