söndag, februari 05, 2012

Mobbning...

Jag läser i Aftonbladet om en tjej som blev mobbad och senare tog sitt liv.
Flickans mentor på skolan bestämde då att flickan skulle gå runt i fem klasser och förklara att hon inte var emo.
Och att hon blev ledsen om någon sa det.
Flickan tyckte att det kändes förnedrande, men mentorn ska enligt anmälan ha menat att hon inte hade något val.
Jag går i bitar. Jag sitter här framför datorn och går sönder.
Detta är så hemskt. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag mår så dåligt av att läsa detta. Men jag är inte förvånad.
Det är en vanlig reaktion bland skolor när det handlar om mobbning.

Jag hade inte direkt problem med att bli mobbad men jag är en tönt och jag är handikappad så jag hade flera incidenter med mobbare.
Bland annat blev jag en gång i högstadiet knuffad i busskön så jag ramlade ner på marken i snön av en mobbare som jag haft flera otrevliga möten med under hela min skolgång, och även utanför skolan. Han var nått år äldre och hade ofta varit otrevlig och gjort taskiga saker mot mig.
När jag kom hem så pratade jag med mamma om det och grät.
Mamma ringde skolan och pratade med dom om det.

När jag nästa dag gick ut från skolan och ut till bussarna så blev jag chockad över vad jag fick se. Nu hade det införts bussvakter vid kön för att ta itu med knuffandet i bussköerna.
Och jag fick självklart gå först i kön och stå ensam med bussvakten inför alla.

Jag tycker det är precis samma tankefel i mitt fall som i fallet med den här tjejen som nu tagit sitt liv.
Istället för att ta itu med personen eller personerna som faktiskt mobbar så försöker man ta itu med någonting helt annat samtidigt som man sätter offret i en otroligt utsatt position.
Jag känner att jag borde ha jobbat mer med detta, jag har både personliga erfarenheter och observationer av detta och jag vet hur jävla skadligt beteende det är.
Men jag har inte gjort något och det får fortsätter.
Och nu är en flicka död.
Och skolinspektionen ingriper inte.
Och jag går sönder...

4 kommentarer:

Thomas sa...

Jag kan ju iaf säga att det här med att "du ska gå runt och berätta om emo" aaaaaaaaldrig någonsin hade hänt på skolan där jag jobbar nu. Som mentor har man ofta dagliga incidenter med konfliktlösning och jag har ett par saker i mitt wheelhouse just nu som jag ska tackla i veckan. Då är det kommunikation som gäller med både den som är utsatt och den som utsätter.

Det här med att fixa en insats som t ex bussvakter som på på ett sätt tar hand om en del av problemet men som på ett annat sätt särställer den utsatte ("kolla, han behöver hjälp av de vuxna") är alltid kluriga och där måste man väga hur alla påverkas. Vi har en situation nu där en elev blir utfryst på ett sätt och vi mentorer tänker helt enkelt ta bort privilegiet som de andra eleverna har fått ha men som de uppenbarligen inte kunnat hantera eftersom de fryser ut andra. Ja, den elev som blivit utfryst kan få skulden för det, men samtidigt måste man som vuxen sätta ner foten ordentligt och säga att det är inte okej och vi tänker inte tillåta något som gör att vissa blir utfrysta.

Mattias S sa...

Thomas: Men bussvakterna tog ju inte hand om problemet.
Problemet var aldrig "knuffandet i busskön", problemet var att det var en person som betedde sig illa mot mig.

HAN var problemet, inte busskön.
Att han en gång var otrevlig just i busskön spelade ju liksom mindre roll...

Eliningrid sa...

Jag känner nästan glädje över att läsa ditt inlägg, i alla fall en lättnad över att jag inte är ensam i världen om att bry mig. Jag gick också sönder när jag läste detta och efter en del googling blev det inte bättre. Faktum är att ett barn/ungdom i veckan gör samma sak som denna flicka. Jag kunde inte sluta gråta efter att jag läst artikeln - finns det något sorgligare än ett barn som väljer att ta sig eget liv? Ett barn som knappt hunnit börja leva - och det känns som om ingen bryr sig. Vad kommer hända med de som mobbade henne? ingenting säkert. De kommer växa upp, bli kära, skaffa familj och vänner - allt det som de förvägrade denna flicka. Det är värre än mord, det de gjorde. Att terrorisera en människa till den gräns att denne själv väljer att avsluta sitt liv. Jag önskar dem all olycka i världen och hoppas att de till slut får det de förtjänar. /Elin

Mikael sa...

Heej!

Förlåt om jag stör, men tänkte bara fråga om jag kan få lite hjälp från dig skulle verkligen behöva det. Skulle du ha något intresse att hjälpa till i modeforum för modekunniga och modeintresserade personer? Moderator / VIP roller finns för seriösa och engagerade personer. Även ett inlägg hjälper mycket för att få modeforumet mer levande. Om du kanske bara gillar att läsa inlägg men inte vill bli medlem så kan du visa ditt stöd genom att klicka på Facebook like knappen. Tack för att du tar dig tid att kolla på detta / En stor Kram