lördag, juni 02, 2007

Connoisseur...

Fy fan vad vad grisigt. Överklasselitism och den allt mer utspridda lyxjakten är så jävla vidrig och få saker exemplifierar den så tydligt som den rövkonservativa överklass tidningen Connoisseur som skickas ut gratis till alla som uppfyller kraven.
En inkomst om minst 1 100 000 kr per år och/eller en förmögenhet om minst 5 000 000 kr
En helt sluten krets där vi vanliga dödliga inte har någon som helst insyn. Det tragiska i det hela är att det mesta av dom positiva tillväxtsiffror som vi ser faktiskt går till sån här skit. Både i Sverige, USA och övriga västvärlden ser man allt tydligare hur tillväxten allt mer koncentreras till dom som redan har och hur tillväxten i dom grupper som inte har allt mer stagnerar.
Att vi ser allt mer lyxkonsumtion tycker jag inte bara är något dåligt för att jag tycker det är osolidariskt, orättvist, odemokratiskt, egoistiskt, osympatiskt och rent äckligt utan det på lång sikt faktiskt skadar hela samhälls ekonomin. Lyxkonsomtion är ett ganska slutet system där ett litet fåtal får ta del av kakan medans normal konsumtion är någonting som väldigt många tjänar på om man kollar på hela handelskedjan. På samma sätt som det är oerhört dåligt för utvecklingen när allt fler företag investerar allt mer i aktier och liknande istället för i riktiga saker. Det börjar bli farligt när marknadsvärdet skenar iväg ifrån det reella värdet allt för mycket och när företagen kan tjäna mer pengar på att spekulera än på att investera och utöka produktionen. Men när allt mindre pengar hamnar hos dom som ska konsumera och fabrikerna därmed får allt mindre att tillverka blir det hela en ond spiral. Äh, jag bara babblar.
Konservativt jävla överklasspack, bränn skiten!

21 kommentarer:

Magnumcommand sa...

Mathias,

Uppenbarligen så har du inte lyckats allt för väl i livet. Men det beror säkerligen på att dina ambitioner inte varit allt för höga. Anatar att du givk fordon på gymnasiet för att sedan välja ett Svensonliv. Det fantastiska med Sverige är att alla har en chans att utbilda sig upp till universitetsnivå. Om du sedan har talang så finns det inget som stoppar dig från att få bra betyg som sedan öppnar upp dörrarna inom svenskt och internationellt arbetsliv. Men Mathias, det var väl aldrig din ambition att plugga till 25 års ålder. Du var säkert hellre ute och slirade polarna vid det här laget.

Sist men inte minst, så är jag övertygad om att hade vunnit ett par millar på lotto eller dylikt så skulle du knappast skänka dem till välgörenhet eller till u-landsbistånd. Svara ärligt nu Mathias, vad hade du gjort om du vann 10 millar?

Anonym sa...

magnumcommand, detta handlar inte om vad man har lyckats med i livet, det handlar inte om avundsjuka eller missnöjdhet över sitt liv. Eftersom du inte förstår poängen med posten som ju var ganska klart formulerad om än ej i klartext kommer du nog aldrig att förstå hur det är att se livet ur ett större perspektiv än det som finns i din närmaste omkrets.

Å andra sidan vill jag förstå hur det kan finnas snart 7 miljarder människor
på jorden samtidigt som tillväxt är en bra sak.

Anonym sa...

Jag bor i USA och var alltid sa glad over att kunna komma tillbaka till Sverige for att slippa pryl- och statusjagandet, men nu borjar man ju undra.

Jag tjanar sjalv mer an 1.1 miljoner och har mer an 5 miljoner i tillgangar. Jag ar 35 ar och har fatt ihop detta genom att jobba arslet av mej och inte glida runt i en Ferrari eller annat trams. Jag kor runt i en 8 ar gammal Toyota och tar med mej lunchen till jobbet, ater inte ute sa ofta etc. Kanner manga som lever dyrt och ar skuldsatta upp over oronen. Bedrovliga imageproblem.

Jag tycker behovet av att visa upp sej och glassa for andra ar vanvettigt, for att inte tala om de summor folk ar villiga att betala for att "verka vara nagon". Helt sjukt. Det ar valdigt skont att veta att det som man VERKLIGEN behover har i livet for att vara lycklig ar inte en flaska Kristal eller en helikopter. Klart att det ar bra med pengar, men sloseri ar for javligt. Gor nagot fornuftigt med pengarna istallet!

Kram alla vanliga vettiga manniskor, rika och fattiga. Visst var det harligt nar man var liten och livet var enkelt och inte kravde sa mycket prylar? Hitta tillbaka dit och njut av det ljuva i livet! Det ar gratis.

Hemliga Miljonarskan

Gradin sa...

Det ar sa enkelt att skriva elaka kommentarer fast man kan ju undra till vilken nytta.

Att tro att ens egna perspektiv ar det enda sanna kanns ocksa lite sorgligt tycker jag. Jag tycker att det verkar forutsatta ett ganska abnormt matt av egocenticitet for att man skall kunna acceptera logiken att alla som inte tycker som en sjalv ar skenheliga.

Vidare tycker jag att en definition av att lyckas som inte beror huruvida man ar lycklig kanns lite skev utifran min varld men uppenbarligen inte andras. Jag kan ju inte veta hur lycklig jag skulle vara om jag hade en Ferrari, men det kanns for mig mer som om jag skulle ha "lyckats" an vara lycklig.

Jag tror att folk pa bagge sidor av den retoriska klasskampsbarriaren skulle ma bra over att fundera lite mer over vad som gor dem lyckliga.

Anonym sa...

Vad tråkigt det är när någon annan skall bestämma vad som är rätt eller fel. Jag blir så trött på den här typen av argumentation...
Vad är det för fel med lyxkonsumtion för dem som har råd? Ökad efterfrågan och konsumtion leder sannolikt till fler jobbtillfällen och bättre ekonomi för många. Dessutom genereras ju enorma skatteintäkter i form av moms. Det är väl bättre än om pengarna behålls på ett konto?

Mattias S. sa...

Magnum: Jag vet inte hur lyckad du är men om du inte ens kan stava till mitt namn så tvivlar ajg på att jag är avundsjuk på dig. Och din analys av mig känns ju inte särskilt träffande. :)

Om jag vann 10 miljoner hade jag gjort massa saker, inte så mycket till just "välgörenhet" men däremot investerat dom i olika saker som kommer många till nytta.

Anonym: Att någon annan ska bestämma vad som är rätt eller fel?
Ta det argumentat på alla andra områden också.

Anonym sa...

Hehe, Mattias S. Du ska nog vara jävligt försiktig med att gnälla på andras stavning.
Håller förövrigt med herr Magnum.

Mattias S. sa...

Det är ju inte direkt ett stavfel om man gör det upprepade gånger på det viset...

maria sa...

om man inte gillar eller stödjer lyxkonsumtion och att de rikare blir rikare så är man UPPENBARLINGEN misslyckad och avundsjuk. vilket blottar tesen att "rik och lyckad ska man vara". men bara för att man är rik behöver man ju inte vara lyckad.

om jag hade vunnit 10 miljoner hade jag skänkt rubb och stubb till organisationer som bekämpar WTO och och alla brunmoderat på Sv NÄRINGSLIV! Oj, det inkl visst även dig och det beror ingalunda på att DU är specielt lyckad i livet.

puzz

Anonym sa...

Hur fan kan lyxkonsumtion vara odemokratiskt?

Demokrati != kommunism, vettu.

gala sa...

| Hur fan kan lyxkonsumtion vara odemokratiskt? |

Det kanske är lättare för dig att förstå om du får en liknelse: Tänk dig ett kakfat, på det ligger 10 kakor. Runt fatet sitter tre barn, som alla är lika kaksugna. Men ett av barnen äter 9 kakor och de andra två får dela på den sista kakan.

Jag kan tycka att det känns orättvist.Men så hör ju jag inte till de människor i Sverige som roffar åt mig på andras bekostnad. Jag hör till dem som tycker att man ska dela med sig.

Anonym sa...

Alltid när sånna diskussioner kommer upp handlar det alltid om avundsjuka. Om "överklassen" vill ha en klubb där dom kan träffas och tala om gemensamma hobbys och affärer så är ju det bra för dom. Förstår inte alls vad som är problemmet.
Vägra låta människor leva och göra vad dom vill.

Anonym sa...

-> Gala

Bara för att man är lika mycket sugen på kakor betyder det inte att man gjort sig förtjänt lika stor andel.

Tycker du inte att det barn som gjort en bedrift ska belönas något extra? T.ex. gjort väldigt bra ifrån sig på ett prov i skolan (ironi; eller vänta nu, det är väl inte rätt att påpeka de andra barnens brister? /ironi).
I så fall skulle jag ha gett det barnet den tionde biten, där de innan delat lika så länge det gick.


När man har arbetat hårt och lagt ner mycket tid och möda; och slutligen får belöningen för det - ska vi då kalla det för rofferi? Och att det egentligen är andras pengar som man arbetat sig till?

Mattias S. sa...

Nej, det handlar inte om "avundsjuka", det handlar om helt andra saker.
Dom får väll göra vad dom vill men när så många andra drabbas och får betala för det så är det inte rätt.

Jag tycker att alla får göra precis vad dom vill så länge det inte påverkar någon annan. Men i ett samhälle som det vi lever i påverkar det man gör väldigt många människor och det måste man ta hänsyn till på ett rättvist och demokratiskt vis.

Gala sa...

| När man har arbetat hårt och lagt ner mycket tid och möda; och slutligen får belöningen för det - ska vi då kalla det för rofferi? |

Tja, jag jobbar hårt 40 timmar i veckan, och tjänar ca 20 000 i månaden. En människa som tjänar 100 000 kronor i månaden måste med din logik jobba 200 timmar i veckan för att förtjäna sin lön...

Mattias S. sa...

Gala: Jo, om man jobbar 200 timmar i veckan tycker jag man förtjänar så hög lön, det måste jag erkänna... :)

Anonym sa...

-> Gala (igen)

Nej, min logik säger att olika yrken är olika krävande och därför ska lönen betalas ut därefter.

...

|Men så hör ju jag inte till de människor i Sverige som roffar åt mig på andras bekostnad. Jag hör till dem som tycker att man ska dela med sig.|

Det finns en hyfsad stor grupp som tjänar mindre än 20000 kr/månad, vad gör du för dem?
Eller tycker du att endast rika är förbundna till att dela med sig, eller är det helt enkelt för att du skulle gagna på det?

(För att redan nu svara på din fråga; nej, jag delar inte med mig av mina pengar till de som tjänar mindre än mig.)

Gala sa...

Mm, jag håller med om att vissa yrken kan vara mer krävande och att de som jobbar där förtjänar en bonus. Framför allt finns det många yrken som - förutom att de är otroligt slitiga - som få människor vill ha, för de är inte kreativt stimulerande eller har särskilt mycket status. Till exempel lokalvårdare. Jag skulle inte ha många invändningar om de tjänade mer än jag.

Eller sjuksköterska inom äldrevården, se där har vi ett krävande yrke! Men hur mycket tjänar de? 15 000 i månaden?
Samtidigt finns det idag många yrken som inte är särskilt krävande som ger otroligt höga löner.

Sen, ditt påpekande att jag delar med mig för lite till de fattiga... jag kan bara hålla med. Inte bara till fattiga i Sverige, utan till dem som syr mina kläder, tillverkar mina "leksaker" och så vidare. Mina kära ulands-slavar. Och jag skäms över det, det gör jag. Och jag försöker konsumera medvetet och - faktiskt - dela med mig. Men det är kanske därför jag reagerar så starkt över lyxkonsumtionen och tidningen connaisseur. För de människorna har så galet mycket pengar, som de spenderar helt utan eftertanke. "Dags för en ny helikopter i år?". My ass!

Anonym sa...

-> Gala (för sista gången)

|Samtidigt finns det idag många yrken som inte är särskilt krävande som ger otroligt höga löner.|

Det finns krävande jobb och det finns krävande jobb. Det ena är fysiskt krävande och praktiskt taget vem som helst kan klara av det.
Den andra sortens krävande jobb är interlektuellt krävande och det kan inte vem som helst göra. Det är därför de har högre lön.

För övrigt känns det som du bara vill vända och vrida/misstolka mina ord, när det faktiskt framgår tydligt vad jag menar.

Philip sa...

Citat: " Connoisseur deltar därför även i många välgörenhetsarrangemang för organisationer som Rädda Barnen. Detta vill hon satsa mer på, liksom evenemang med miljöfokus."

Hur många kronor tror du inte dimper ner i den bössan på kvällen med 100-talet berusade miljonärer som vill bräcka varandra?

Mattias: Anledningen att magnumcommand stavade ditt namn fel är för att Namnet Mathias kommer från det kristna namnet Matheus.->Mathias. Stavningen Mattias är således en 1900-tals hittepådyslektisk variant.

Af Rang, Philip (inte Filip)

Mattias S sa...

Philip: Vad har det med saken att göra?
Men iaf inte tillräckligt med vad det borde vara.
Och jag heter Mattias, oavsett varifrån mitt namn kommer.