fredag, december 07, 2007

Topp 10 filmer jag tycker jag borde sett

Dawn Wiener hade en lista på dom 10 filmer hon inte sett men som hon borde sett och jag är inte bättre än att jag gillar att sno listor från folk så här kommer min lista:

10. M (M) 1931
En stilbildande film-noir av den stora tyske regissören Fritz Lang som jag av något anledning inte kommit runt till att se trots att jag vid ett par tillfällen varit i en ordentlig film-noir period.

9. Metropolis (Metropolis) 1927
Ännu en film av Fritz Lang. Stilikonen som inspirerat dom flesta urbana science fiction film och än idag står som en mall för hur den framtida anonyma staden ska porträtteras.
Till viss del får jag försvara mig med att säga att den utgåvan av filmen jag haft tillgänglig har varit jättedålig och filmsnobbar har sagt att man ska se den fina restaurerade utgåvan, så jag skyller på det!

8. Gone with the Wind (Borta med vinden) 1939
En av dom stora filmklassikerna, mångfaldig oscarsvinnare och med en av dom kanske mest välkända filmreplikerna någonsin i "Frankly, my dear, I don't give a damn" men jag har inte sett den.

7. To Kill A Mockingbird (Skuggor över södern) 1962
Filmen som paroderats,
imiterats och inspirerat åtskilliga sketcher, filmer, serier eller vad som helst om den klart oskyldiga svarta mannen som i en fördomsfull småstad i den amerikanska södern försvaras av den passionerade unga advokaten.
Vinnare av flera Oscars och en klassiker i filmhistorien.
Förstår inte varför jag inte sett den.

6. Lawrence of Arabia (Lawrence av Arabien) 1962
Känns som jag härmar Dawn här men en mastodontfilm och mångfaldig oscarsvinnare av en regissör som gjort flera andra klassiker kan inte direkt kortsammanfattas på ett bättre sätt än så.

5. Casablanca (Casablanca) 1942

En av filmhistoriens allra största klassiker som vann ett par oscars och var höjdpunkten på den mycket aktive Michael Curtis karriär med klassiska roller av Humphrey Bogart och Ingrid Bergman.
Skamligt att man inte sett den.

4. Det Sjunde Inseglet (Det sjunde inseglet) 1957
Ingmar Bergmans mest kända film som har fått illustrera både honom som regissör och hela den svenska mentaliteten i åtskilliga parodier och referenser.
Och trots att jag sett lite av Bergman och verkligen gillat det så har det inte blivit av att jag sett den här eller flera andra för den delen.

3. Planet of the Apes (Apornas planet) 1968
Kan tyckas högt men med tanke på vilken populärkulturs junkie jag är och vilken ikon den här filmen är i dom sammanhangen är det ett under att jag inte sett den.

2. The Deer Hunter (Deer hunter) 1978
Kan tyckas högt för den här också men av det jag har läst om den så borde det vara en film som verkligen faller mig i smaken och bara det att Meryl Streep, Robert De Niro och Christopher Walken är med och ska ha gjort magnifka rollprestation borde varit nog för mig att ha sett den.
Att jag dessutom haft den liggandes på DVD hur länge som helst så är det en av dom filmer jag allra mest tycker jag borde sett.

1. El Laberinto del fauno (Pans Labyrint) 2006
Det kan tyckas högt med en så här ny film som nummer ett men med tanke på hur mycket jag sett fram emot den, hur mycket jag älskar sagovärldar och hur mycket jag älskar det i samband med en allvarligare grund så är det sjukt att jag inte sett den.
Men ibland har man så höga förväntningar på filmer att man inte riktigt vill se dom för dom kan bara göra en besviken. Och om den här filmen faktiskt lever upp till mina förväntningar så vill jag dela det med någon som kan komma att uppskatta den lika mycket och så har det helt enkelt inte blivit.

Det blev en rätt bra lista faktiskt och nu är jag riktigt sugen på att börja se på film igen.
Ett tag försökte jag se så mycket film som möjligt men för ungefär ett år sedan gick min TV sönder och det blev inte så mycket filmtittande och sen har jag inte kommit igång med det igen riktigt trots att jag inte bara lagat den TVn utan köpt mig en ny och bättre.
Men det borde ta och ändra på snarast.

3 kommentarer:

aud sa...

Jag har läst To kill a mockingbird i alla fall så lite duktig är jag allt. Bra lista, majoriteten av dem passar lätt in på min lista med (ja några var ju t.o.m. där).

Malin sa...

oj vad du har missat mycket! HUR kan du inte ha sett casablanca. det är ju världens finaste film! :)

Mattias S sa...

Ja, jag har missat en hel del.
Tråkigt, får ta tag i det någon gång snart känner jag.