måndag, november 24, 2008

Ang piratkopiering...

Jag läser Jan Guillous artikel i aftonbladet och jag kan inte annat än att hålla med Magnus Betner om att Guillou inte fattat.
Men det tycker jag inte riktigt Magnus har heller, även om han håller en vettigare nivå.

Jag tycker det hela är väldigt motsägelsefullt, å ena sidan har alla artister rätt att bestämma över sina egna verk men å andra sidan har konsumenten rätt att använda sig av det hen har köpt.
Jag tycker inte det går inte att dra några strikta tydliga regler och lagar där. Hur man ska kunna hitta en kompromiss som alla är nöjda med vet jag inte.
Jag tycker inte man kan hitta någon logisk, filosofisk, moralisk eller vettig lösning åt något håll då det är för många motsättningar där den enas rätt alltid ingriper på den andras.
Om både alltid har både fel och rätt samtidigt går det inte att komma fram till något på det sättet.

Då tycker jag man istället får kolla på det rent praktiskt. Hur ska vi får det här att fungera på ett sätt som är till mest nytta för dom allra flesta utan att vi kränker en minoritet för mycket?
Det jag tycker är vettigast är att i princip släppa piratkopieringen fri och centralisera den. En internationell välorganiserad sajt som har i princip allting.
Sen finansieras det med skatter, avgifter och betaltjänster som delas ut till artisterna proportionerligt efter hur mycket det laddas ner/används.
Vissa artister kanske inte vill gå med på det här men då får dom väll fortsätta bli piratkopierade utan ersättning om dom hellre vill det.

2 kommentarer:

Patrik sa...

Vad hade Kisels styrelse sagt? :)

Mattias S sa...

Hehehe.
Officiellt eller inofficiellt? :)