söndag, november 09, 2008

Mitt problem med "sexrådgivare"...

Jag klagar ofta på sexrådgivare i allmänhet och Linn Heed i synnerhet. Ibland kan det vara lite svårt för mig att sätta fingret på exakt vad det är jag har problem med. Ganska ofta är inte svaren så dåliga i sig men det ger mig ändå dåliga vibbar. Det känns som rätt svar fast på fel sätt på något sätt.
Idag när jag läste den här frågan så märkte jag det väldigt tydligt en av dom sakerna jag stör mig på.
Fråga: Jag var precis ute med några väninnor och vi kom att prata om killar och deras ”sprut”. Jag sade att jag inte var jättepigg på att låta killen spruta i ansiktet, eftersom jag tycker det blir kladdigt, även om det händer då och då. Men mina väninnor sa att de tycker det är okej och att de ofta gör det. Jag undrar hur vanligt det är tjejer blir sprutade i ansiktet och tycker det är okej? Är mina väninnor representativa för tjejer i trettioårsåldern eller inte? Tacksam för svar!

Linn svarar: Det så kallade ”porrfilmssprutet” är omdiskuterat av både män och kvinnor. Min uppfattning är att vissa kvinnor inte har något emot att få sperman och utlösningen i ansiktet, medan andra tycker att det är obehagligt. Vissa killar går igång lite extra om de ser utlösningen spruta ut, andra tycker att det är en skönare upplevelse att vara nära och komma i sin partner. Vi är alla olika och tycker om olika saker. Det viktiga är att man inte gör våld på sig själv och säger ja till någonting som man egentligen inte mår bra av. Känns det inte okej, så säg nej – oavsett om andra gör det, ofta eller sällan. Våga stå för den du är. I längden är det ändå det som är sexigt och attraktivt.
Linns svar känns vettigt och bra fram till den sista meningen. "I längden är det ändå det som ÄR sexigt och attraktivt." Hennes svar går ut på att man ska göra vad man själv vill och att alla tycker om olika saker men hon avslutar med att tala om för oss vad som ÄR sexigt och attraktivt. Det går inte riktigt ihop.
Det kan tyckas som en petitess men jag tycker det är ett tydligt exempel på hur småsaker kan ändra innebörden väldigt mycket.
Normen är det som inte syns och här pressas vi in i en norm.
Visst, du får avvika och tycka om vad du vill så länge du håller dig inom normen för hur saker och ting faktiskt ÄR.
Språket påverkar debatten mer än man kan tro och kan pressa på normer. Även små saker som två små bokstäver i en avslutande mening som mest är menad att uppmuntra till att inte följa vad som är "normalt".

31 kommentarer:

dakka sa...

Jag håller med henne helt och hållet. I längden, dvs vid majoriteten av sextillfällena, är det mest attraktivt och sexigt att vara dig själv och göra det du vill.

Trodde du hon syftade på att det var mest attraktivt att bli sprutad i ansiktet, eller?

Mattias S sa...

Håller du med henne om att du TYCKER det är mest attraktivt eller att det ÄR mest attraktivt?

rewdboy sa...

ööh..du har får läsa henne svar en gång till för du har gått igång på heeelt fel grejer här.
hon säger ju:
Våga stå för den du är. I längden är det ändå det som är sexigt och attraktivt.

Mattias S sa...

rewdboy: Vad menar du?

rewdboy sa...

du blir lite sur över hennes avslutande svar. du skriver "hon avslutar med att tala om för oss vad som ÄR sexigt och attraktivt". men det är ju precis det hon inte gör. hon säger ju att man ska var sig själv och stå för den man verkligen är för att det är det som är attraktivt...du verkar ha misstolkat henne..eller så har både jag och dakka misstolkat dig och hela ditt inlägg totalt.

Mattias S sa...

Precis som jag skriver, hennes svar har den innebörden. Trots det avslutar hon med att säga hur saker och ting ÄR.
Hon säger emot sig själv.
Det är hela min invändning.
I praktiken blir det så att man får tycka om och göra vad man vill men man måste hela tiden förhålla sig till hur saker och ting faktiskt är.

rewdboy sa...

nä..hon talar ju inte om vad som ÄR sexigt. hon talar om HUR man ska vara. sig själv. hon tar inte ställning för eller emot. hon säger bara att man inte ska fejka och låta sig tvingas till saker. jag kan inte se nånstns att hon säger emot sig själv. hon konstaterar bara att vissa gillar porrfilmssprutet och vissa inte. och att alla gillar olika grejer och att man "inte gör våld på sig själv". hur kan den avslutande meningen vända på allt detta? det måste du nog ta och förklara lite bättre för mig

dakka sa...

För att förtydliga: Hon säger ATT man ska vara sig själv, inte HUR man ska vara sig själv.

Sen tycker jag att du går in och överanalyserar detta på ordnivå alldeles för extremt. Självklart är det hon som tycker så, det är hennes frågespalt. Man behöver inte formulera sig som om man skriver en vetenskaplig uppsats hela tiden, speciellt inte när kontexten är sådan.

Dessutom, om man nu ska gå in på ordnivån så som du envisas med, så tycker jag fortfarande att hon har rätt. Stämmer det alltid och för alla? Nej, men majoriteten av gångerna stämmer det för majoriteten av alla människor och det är precis så hon har uttryckt sig.

Anonym sa...

vad är sexigt med att vara sig själv? oerhört naivt att påstå något dylikt. om jag går igång på något så som prat , rörelser, önskemål whatever är det ju totalt avskiljt från det faktum huruvida det är hennes riktiga önskemål eller inte. idioter

Mattias S sa...

Rewdboy: Du verkar inte riktigt ha fattat än...

Dakka: Som jag också säger så kan det ses som en petitess men jag tycker inte det.
Det här genomgående användandet av "är" av en "expert" stärker tron normer och så vidare.

rewdboy sa...

eh..jo jag anser att jag fattar vad hon menar klart och tydligt.
om jag försöker förtydliga genom visa vad som ska betonas:
"Våga stå för den du är. I längden är det ändå DET som är sexigt och attraktivt."

alltså det hon syftar på är att "stå för den du är" det är det som i längden är sexigt och attraktivt eftersom folk som tvingar sig att göra grejer de egentligen inte gillar troligen i längden inte uppfattas som attraktiva och sexiga.

du säger att man pressas in i en norm, hur får du fram den slutsatsen? den sk norm du menar är isåfall normen att vara sig själv och stå för det man vill och tycker om. isåfall så tycker jag att det det är en rätt vettig norm. men jag kan fortfarande inte se nåt fel med hennes svar som helhet.

det är du som betonar fel ord och därmed byter mening på det hon skriver.

Mattias S sa...

Jag tycker det är fel att uttala sig om hur saker och ting ÄR när det handlar om vad man TYCKER.
Även i dom fallen där jag TYCKER samma sak.

Nej, jag fokuserar inte på fel ord. Hela min poäng är ju att även om det kan ses som en petitess tycker, och tror, jag det påverkar och befäster normtänkandet. Vilket jag alltid tycker är dåligt, även i dom fallen där min ståndpunkt är lika med normen...

Miss Borderline sa...

Ett tips: Ge fan i att läsa sexrådgivningspalterna så slipper du reta upp dig på petitesser.....ha sex själv istället så blir du nog gladare (och kanske klokare...) :P

Mattias S sa...

missborderline: Jag retar inte upp mig på petitesser, jag retar upp mig på dom stora konsekvenser det får.
Jag tycker inte om hur vårat samhälle ser ut och jag vill förändra det. Ett tidigt steg i att förändra det är att identifiera varför det ser ut som det gör. Den här bloggposten är en del i det.

Jag borde verkligen ha mer sex, jag blir otroligt mycket gladare av det vilket i sin tur ger mig mer energi till att bli klokare. Men oavsett hur mycket sex jag har så kommer saker som jag tog upp i den här bloggposten alltid engagera mig.

rewdboy sa...

men snälla, kan du inte utveckla vad det är för normer du menar att hon försöker pressa in folk i och hur du kommer fram till att hon säger hur man skall vara. för jag menar ju att hon inte säger hur saker och ting är medans du menar motsatsen.

och hur jag än vänder och vrider på det så det enda jag kan utläsa att hon egentligen säger är att man skall VARA sig själv. hon säger inte HUR man ska vara sig själv eftersom alla ÄR olika. hon menat att man inte ska fejka och tvinga sig att vara nån annan som man inte tycker om. är det något negativt menar du?

jag kan förstå ditt inlägg om du hade hållt dig till att säga att du inte gillar att hon förklar att det sexiga och attraktiva hos folk är att vara sig själva. men sen börjar du prata om att pressas in i normer och det gillar du inte. då blir du lite svår att förstå tycker jag.

du får gärna fortsätta säga att jag inte har förstått något men jag vill verkligen gärna förstå. så..please förklara. gärna med en ny bloggpost där du kan lägga ut texten. jag lovar att läsa och kommentera.

Miss Borderline sa...

Ett annat tips är ju annars att DU SJÄLV blir den perfekta sexrådgivaren och tar Lina Heeds (eller vad hon heter) jobb helt enkelt ;)

Miss Borderline sa...

BTW så retar jag upp mig på massor av saker som jag bloggar om, men i ditt fall här så känns det som om du läser in nåt i hennes svar som hon de facto vare sig skriver eller menar (som dakka och rewboy redan har klargjort mkt tydligt tycker jag)

För den delen så har jag aldrig sex, så fatta hur förbannad JAG är *ASG*

Miss Borderline sa...

Och jag glömde ju: Fatta oxå hur DUM jag är hahaha.....

Mattias S sa...

Rewdboy: Jag vet inte hur jag ska förklara enklare än att jag tycker det är fel att prata om hur saker och ting ÄR när det handlar om vad man TYCKER...

rewdboy sa...

och det jag försöker veta är vilka saker det är som ÄR?
vilka grejer säger hon är det som är rätt enligt henne menar du?
jag har ju uppenbarligen problem att hitta vart hon säger "hur saker och ting ÄR" så det jag ber om är din förklaring till en just nu mycket förvirrad snubbe...jag är helt ärligt helt bortkollrad och vill bara ha din förklaring.

jag är fullt allvarlig när jag säger att jag inte förstår. om du tror att jag är ironisk på nåt sätt så lovar jag att så inte är fallet.

Mattias S sa...

Våga stå för den du är. I längden är det ändå det som ÄR sexigt och attraktivt.

rewdboy sa...

ok..det här känns bisarrt men du plockar hem poängen här. du tycker att det är fel att hon menar på att folk ska vara sig själva. jag fick inte in det i mitt huvud förut men jag greppar det nu. du tycker alltså att hon skulle sagt att hon TROR att folk tycker att det ÄR sexigast om folk är sig själva?

min följdfråga på det hela nu är då hur detta kan anses trycka in folk in i någon slags norm som du säger. vilka normer pratar vi om? och isåfall hur detta kan vara negativt.

Mattias S sa...

Nej, jag tycker inte det är fel att hon menar att folk ska vara sig själva.
Jag tycker det är fel att hon säger vad som ÄR sexigt och attraktivt.

Hon pratar om att man ska vara sig själv, men hur är man sig själv?
Min uppfattning är att man alltid strävar efter att hitta sig själv på olika vis.
När "experter" uttalar sig om hur saker och ting "är" blir det något man strävar efter i ett försök att då hitta sig själv.
För, det "är" ju så. Det har en "expert" sagt.
Jag tycker man, och framförallt experter i media, ska sluta prata om hur saker och ting är när det handlar om vad man tycker och tror.
Det handlar om ett normtänkande där man kanske känner att man ska försöka passa in, eftersom det enligt experter "är" så.

rewdboy sa...

ok, men problemet här inte hennes meningsbyggnad. utan att du läser in något som inte finns. du söker efter ett problem som inte existerar. det krävs att man verkligen försöker hitta något för att finna det du har funnit.

du undrar hur man är sig själv. om man inte vet hur man skall vara sig själv så har man troligen stora personliga problem som absolut inte beror på yttre faktorer som tex vad en expert sagt eller liknande.

för experten har i det här fallet inte sagt HUR du skall vara dig själv utan bara ATT man ska vara sig själv. det är rätt fet skillnad. och att tolka det som ett sätt att putta in folk in i normer är rätt långsökt.

och för att ta till ett klassiskt drag så skulle jag vilja kontra med att be dig tala om hur hon borde formulerat sig istället. sätt in dig i hennes roll. rollen är en sexolog om skall svara på en direkt fråga samtidigt som hennes roll i stort är att ge folk råd. hon har en spalt om heter "fråga linn" dit folk ber om råd och svar på frågor om sex och samlevnad. med denna bakgrund så tycker jag att hon absolut inte säger nåt konkret om nånting utom att göra det man själv vill, vilket i sig inte ens det är konkret. det är ju faktiskt en rätt abstrakt uppmaning eftersom alla är olika.

Tanja Suhinina sa...

Jag tycker att det är lulz att Heed har typ precis den utbildningen jag tänker skaffa.

Och så tycker jag att det är intressant att mpnga av dem jag diskuterat med inte kan se ansiktssprut (eller andra sprut på tjejen) som annat än uttryck för dominans. Som tjejen kan uppskatta, men då som undergiven. WHAT?!

Mattias S sa...

rewdboy: Jag gör en analys och tycker mig se tydliga exempel på när språkliga strukturer påverkar mer än man inser vid första anblick.

Jag skulle formulerat sista meningen så här t.ex:
"Det tycker iaf jag är sexigast och mest attraktivt."

Hela grejen handlar ju om att byta ut ÄR mot TYCKER, det är inte svårt.

Tanja: Verkligen? Jag har inte pratat spermasprut med särskilt många. Om vi bara tar tjejer så tycker vissa om att ta emot på ett icke undergivet sätt eller ge på ett dominant sätt...

Miss Borderline sa...

Mattias: Du byter väl inte ut ÄR mot TYCKER!!! Du LÄGGER TILL tycker, ÄR är ju fortfarande kvar i din mening såvitt jag kan se :P
"Det tycker iaf jag ÄR sexigast och mest attraktivt."

Trallalalala, märka ord....hahaha, ge upp rewdboy, ALLA förstår vad du menar utom Mattias, och har han inte förstått vid det här laget så lär han aldrig förstå det......Missen skickar honom till farsan som är svensklärare så att han lär sig förstå grammatik och meningsuppbyggnad :D

rewdboy sa...

hmm...jag ska nog inte fortsätta kommentera detta. skrev en lång kommentar som jag ångrade och inte kommer publicera men jag kan inte hålla mig från att citera dig själv

"Hela grejen handlar ju om att byta ut ÄR mot TYCKER, det är inte svårt"

menar du kanske "Hela grejen handlar ju om att byta ut ÄR mot TYCKER, det borde inte vara svårt"?

dakka sa...

Det finns två språkliga faktorer här som du bara måste ta i åtanke när du gör din analys, Mattias.

1. Det är en frågespalt som klart och tydligt tillhör Linn Heed. Ja, hon är en så kallad expert, men det är ändå klart och tydligt hennes åsikter som framförs i spalten. Folk respekterar och uppskattar hennes åsikter, vilket är varför spalten är populär. Jag tvivlar starkt på att folk följer hennes råd slaviskt anyway.

2. Hon använder sig av uttrycket "i längden", vilket innebär att det är något som kan stå för majoriteten av personerna och sextillfällena. Hon säger inte att det ALLTID är så. Hon säger att det är så för det mesta. Extremt viktig skillnad.

Till sist tycker jag oxå att du är smått absurd som hävdar att hon pressar in folk i normer bara genom att använda ordet "är". Jag är ledsen, men så är inte fallet alls. Du måste kolla på hela meningen. Hon säger att för det mesta är det sexigast och mest attraktivt när folk är sig själva. Att vara sig själv innebär PER DEFINITION att man inte bryr sig om normer. Visst, det kan vara så att några av de sakerna som utgör att jag "är mig själv" innebär att jag gör likadant som vissa normer, men jag följer ändå mitt hjärta och det jag vill göra. Ordet "är" räcker inte som bas för en sån slutsats som du gör.

Mattias S sa...

Miss Borderline: Bra poäng. Där gjorde jag samma misstag själv...

Dakka: Ok. Jag tycker hennes expertroll gör att det inte bara blir hennes åsikter hon ger uttryck för utan hur saker och ting är.
Och hade det här varit det enda exemplet hade det inte varit tillräckligt.
Men jag tycker man ser det här mönstret överallt och då tycker och tror jag att det påverkar en hel del.

ais sa...

Jag tycker att det är mycket sexigare med människor som försöker stå ut med saker de inte gillar, bara för min skull. Någon som skiter fullständigt i att vara sig själv till förmån för att uppfylla mina önskemål, det är sexigt.