måndag, februari 23, 2009

"Fri" abort...

Det har varit mycket snack om abort i tidningarna senaste dagarna efter att det på något sätt uppdagats att vissa väljer att göra abort pga fostrets kön. Enkelt sammanfattat. Att det är Ja till livet som ligger bakom hela "debatten" och att den som hänger på mest av allt är KD puckot Göran Hägglund är bara några saker som gör mig förbannad.
Men jag blir mest förbannad på hela debatten. Jag tycker det är tragiskt att folk tycker kön spelar någon roll men nu är det faktiskt så att vi har något som kallas för "fri abort" och om någon myndighet ska besluta om anledningen till någons abort är ok eller inte så har vi inte längre fri abort. Jag fattar inte hur man vill bestämma över folks anledningar till att göra abort.
Man kan tycka hur illa man vill om abort, men det är inte vår sak att lägga oss i vad någon annan gör med sin egen kropp.
Läs mer i Aftonbladet, DN eller SvD.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om fostret är en del av mammans kropp har det alltså ingen egen kropp. Om fostret inte har någon kropp kan det väl knappast ha något kön? Då blir debatten ännu märkligare.

Anonym sa...

Jo, det är det. Bara för att kvinnor i vissa kulturer pressas att föda pojkbarn för att det är anses "finare" skall vi inte ge vika för detta barbariska synsätt. Det är mer än jämnställdhetsfråga än någonting annat - flickor aborterar för att de anses vara mindre värda. Detta synsätt hör inte hemma i Sverige.

Fri abort gäller frågan om huruvida du vill ha barn eller ej - huruvida barnet är en pojke eller flicka är ovidkommande och ska inte vara en fråga i vilken föräldrarna har någonting som helst att säga till om.

Mattias S sa...

Vaddå ge vika för?
Och jag håller med, detta synsätt hör inte hemma någonstans i världen tycker jag.
Men det ger mig inte rätten att bestämma över en annan persons kropp.

Och nej, om man säger "fri abort" så menar man "fri abort". Annars pratar vi om "villkorlig abort", inte fri.
Och jag vill att aborträtten ska vara fri.

Anonym sa...

När du säger fria abort menar du inte alls fria abort. Du menar abort upp till en viss vecka i graviditeten (jag utgår från att du inte förespråkar abort i nionde månaden). Man kan välja att definiera fri abort som du väljer att göra det eller man kan definiera det som "Anonym" här ovan. Det finns ingen helt fri abort i ett civiliserat samhälle.

Mattias S sa...

Bra poäng.
Fri abort fram till en viss vecka är jag för.
Sen prövningsanpassad abort fram till födseln.