onsdag, juni 03, 2009

Mer om att rösta pirat...

Lena Melin i Aftonbladet undrar varför man röstar på piratpartiet när dom i dom flesta frågor inte tar ställning.
Varför rösta på ett parti som gör väldigt lite? Och som inte ens när de gör något har en verklig chans att göra skillnad?
Jag kanske kan ge lite svar på det.
Vi tycker inte att det är väldigt lite. Att vara så högljudda och dra så mycket uppmärksamhet till dess frågor anser jag och många röstare är väldigt viktigt.
Att FRA och andra intigretetskränkande lagar helst vill genomföras i smyg och att vi har en statsminister som säger saker som ”Alla tjänar på om debatten lägger sig” om FRA-debatten. Och som bemöter kritiken på det här viset:

Har du ingen förståelse för kritiken? frågade reportern.

– Beslutet är ju fattat.

Men det är ju det som de kritiserar.

– Jo, det kan man göra, men beslutet är fattat.

När det är den linjen statsministern och dom ledande partierna helst vill ha behöver vi ett högljutt parti som säger ifrån.
När dom liberaler som ändå är emot förslaget gnäller lite för att sen ändå lägga sig ner och rösta för förslaget behövs det någon som inte gör det.
När Socialdemokrater populistiskt gnäller att förslag som ursprungligen är deras eget blir gjort behövs det något annat.
Och det hela verkar funka. Nu låter det lite annorlunda bland dom andra partierna. Vilket iofs bara känns löjligt för nu är ju flertalet lagar redan igenom, nu är det lätt att snacka.
Och precis som du säger, visst, dom har knappt en chans att göra någon skillnad. Men, det har väll inga andra partier heller? Ett mandat i EU-parlamentet är ingen stor maktposition direkt. Och vi är många som hellre ser att någon är fokuserad och högljudd inom ett område och brinner för det än någon som går på en allmän socialdemokratiskt linje och ändå inte gör någon skillnad där heller.
Vi tycker det behövs ett politiskt klimat där dom här frågorna tas på allvar och diskuteras ordentligt. En piratpartist gör det troligare att det blir så.

Inga kommentarer: