fredag, juli 03, 2009

Magnus Betnér och Zaida Catalán pratar om den svenska sexköpslagenDet är verkligen fascinerande att se hur lugn Magnus Betnér håller sig och hur han håller sig till sakargument medan Zaida Catalán hispar loss med argument om vapenhandel och mafiosos. Eller egentligen tycker jag inte ens det är dom delarna av hennes argument som är dom sämsta utan det är hur hon pratar om maktstrukturer och drar vanvettiga slutsatser utifrån dom. Det borde vara uppenbart för dom flesta att vi har massor med maktstrukturer i samhället och väldigt många av dom handlar om mäns makt över kvinnor på olika sätt. Dom strukturerna ser antagligen inte annorlunda ut inom prostitutionen heller. Men att köp av sex i sig alltid är främst en makthandling är en helt befängd idé. Det finns många faktorer med i spelet och anledningen till varför man köper sex. Det finns många typer av sexköpare, precis som det finns många olika typer av sexsäljare.
Men debatten pratar hela tiden om dom, aldrig med dom. Det blir en väldigt absurd debatt.

Sen tycker jag det är jävligt dåligt att prata om att sälja sex som att sälja sin kropp. Man säljer sin kropp i alla arbeten man utför. Och precis som mycket annat så är det en tjänst man säljer när man säljer sex. Vissa föredrar att ha sex mot betalning över att torka bajs ur röven på folk mot betalning.

Sen är det synd att Betnér inte har mer siffror i huvudet för det finns otroligt många män som är prostituerade också. Bland unga personer är det klart fler män än kvinnor som har tagit betalt för sex t.ex.
Men dom manliga hororna syns inte lika mycket, dom går inte på gatan, dom finns inte på bordeller och dom har inte någon hallick i samma utsträckning. Dom knyter bland annat kontakter på nätet, olika communitys eller rör sig helt enkelt i kretsar där dom kommer i kontakt med potentiella kunder. Men dom blir väldigt osynliggjorda. Dom flesta verkar ha en lika snedvriden bild av prostitution som Zaida Catalan har och det är synd för det hindrar verkligen en saklig debatt.
Catalan , och många med henne, har många bra poänger när dom pratar om olika strukturer och jag vill verkligen lyfta fram dom sakliga argumenten som finns där. Men så länge det görs på ett så hispigt och osakligt sätt som Catalan för fram det på och gör det ihopblandat med argument om narkotika- och vapen-handel så går det inte att få till en ordentlig debatt.

Sen är hela argumentet med att vår svenska sexköpslag faktiskt inte kriminaliserar säljandet av sex och därför ger personer makt över sina egna kroppar så otroligt korkat. Handlingen i sin helhet är olaglig, att den bara är olaglig för den ena parten gör ingen större skillnad i praktiken.

Normsättande lagar är något som jag principiellt är emot och något som Catalan principiellt är väldigt för. Redan där har vi ett stort problem. Men om Catalan lugnade ner sig och faktiskt lyssnade på argument, lät bli att blanda in osakligheter så kanske vi kunde komma fram till något.

PS. Notera också på slutet där hon säger "Det är det geniala i vår lagstiftning, vi vill inte att kvinnor ska drabbas..."
Hon säger "kvinnor", inte "sexsäljare" eller liknande. Och dessutom fungerar det i praktiken otroligt dåligt. Något som fungerar så jävla dåligt är knappast vad jag skulle kalla genialt. DS.

2 kommentarer:

dakka sa...

oj oj OJ vilken irriterande människa...

Mattias S sa...

Ja, verkligen helt ofattbart att hon är ett proffs och inte kan hålla varken argumenten eller tonen på en konstruktiv nivå även om "motståndaren" gör det.