fredag, november 20, 2009

Hordebatten...

Gudrun Schyman skriver en debattartikel i ETC om att sexköpslagen borde göras starkare och straffet för sexköp borde bli hårdare.
Jag blir genast väldigt väldigt trött på den retorik som används.
Här är några exempel:
I världens mest jämställda land är straffet för att köpa en kvinnas kropp lika lågt som om du snattat.
Retoriken kring att köpa kroppar och inte tjänster är tröttsam. Och att köpa något och stjäla något så tycker jag nog att stjäla något är värre.
Det betyder också att det är betydligt fler kvinnor, i flera fall mycket unga kvinnor, som utsätts för dessa mäns sexköp än vad som dagligdags kommer fram.
Utsätts för sexköp? Retorik som insinuerar att det automatiskt är ett övergrepp är inte okej.
Det är inte rimligt att männen som köper får betala lite böter medan kvinnor som utsatts för deras köp inte sällan får men för livet.
Hela artikeln är full med retoriken kring män som köper kvinnor. Osynliggör totalt män som säljer och kvinnor som köper sex. Det synliggör dock den stora bristen i hela argumentationen.

Prostitution är problematiskt på många sätt i dagens samhälle, men det är helt omöjligt att ha en konstruktiv debatt när så stor del av den ligger på den här nivån.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, sexköpslagen är verkligen absurd. En morallag som inte hör hemma 2009. Är relativt säker på att den är avskaffad om 20 år och att den tillsammans med dagens narkotikapolitik och motståndet mot aktiv dödshjälp kommer att ses av framtidens människor som en del av vår tids idioti.

Mattias S sa...

Det hoppas jag också på.
Men jag tycker också det är värt att påpeka att jag ännu mer hoppas på att dom könsroller och synen på kön, sex och ekonomi som man ser tydligt inom just prostitutionen också ses på det sättet.