måndag, november 30, 2009

Optimism/pessimism inför framtiden...

Jag går mycket i vågor vad gäller det mesta, så även hur jag ser på samhällets framtida utveckling.
Ibland känner jag att det går långsamt men det går iaf åt rätt håll och ibland känner jag att det här är på väg att barka rakt åt helvete än en gång. Folk är för dumma för att ens förstå dom simplaste av samband.
Schweizarnas förbud mot Minerater är en sån sak som får mig att tänka så. Eller rättare sagt, att det inte är en extrem företeelse i Europa. Sverigedemokraterna är inne på samma linje och får relativt mycket stöd för dom åsikterna.
Det fördomsfulla förtryck jag ser gör ont i mig, det gör ont i mig att se människor vara så empatilösa, det gör ont i mig av frustration att dom är så korkade, det gör ont i mig för trots att jag är så cynisk har jag ändå en stark tro på mänskligheten inom mig och när jag läser sånt här börjar jag nästan gråta för jag inser att min tro bara är en en illusion. Och det är Star Treks fel.
Och "alla andra" politiker fördömer beslutet och säger att det är en skam för Europa samtidigt som man fortsätter låtsas som ingenting.
Läs mer i ETC, Aftonbladet, DN och SvD.

10 kommentarer:

dakka sa...

Inlägget hade varit tusen gånger bättre om du hade avslutat det vid "Och det är Star Treks fel." :D

Mattias S sa...

Ja, det har du nog rätt i. :)
Hade jag tänkt igenom det så hade jag nog gjort något sånt.

Anonym sa...

Tacka direktdemokratin!

I Sverige har vi demokrati men ingen frihet. Här väljer partierna vem vi ska rösta på. I Schweiz har de både demokrati och frihet.

Trots att medielandskapet ser likadant ut som i Sverige som domineras av liberaler med stort infytande på opponionsbildningen visar direktdemokratin att makten tillhör folket - inte medierna - inte politikerna!

Vi kan tycka vad vi vill om resultatet men vi måste respektera en form av demokrati som är överlägsen den svenska. Själv skulle jag ha röstat JA.

Mattias S sa...

Det måste inte alls respekteras.
Om Tyskland hade folkomröstat om att gasa ihjäl 6 miljoner judar, skulle man varit tvungen att respektera det?
Nu menar jag inte alls att det är lika illa, jag vill bara påvisa att ingenting behöver respekteras bara för att en majoritet tycker så.

Mårten Engelberg sa...

"Det måste inte alls respekteras.[...]ingenting behöver respekteras bara för att en majoritet tycker så."

Blir lite mörkrädd. Det var din sorts resonemang som ledde till
6 miljoner judars död. Om Tyskland haft ett system grundat på bindande folkomröstningar hade Hitler naturligtvis inte fått makten. Han hade på sin höjd kunnat vara en av ett antal anonyma byråkrater som verkställde folkviljan, men troligare väl att han föredragit något American Idol/Big Brother-liknande. Nazisterna fick 18,3% 1930 och Hitler kom på andra plats (av 2 möjliga) både i första och andra (president-)valomgången 1932. Efter en statskupp 1932 fick de 37,4%, men då de inte ville bilda regering (det är lättare att vara anti-allt) fick de 33,1% senare samma år. Den tandlösa proteströsten hade förblivit just det om inte Hindenburg utsett Hitler till rikskansler för en regering med en nazistminoritet. Vad som följde var en serie manipulationer av representativ demokrati, och sedan diktatur, och vi har inte den blekaste om vad majoriteten tyckte. Anledningen till att det går bra för Schweiz, både på kommunal, regional och federal nivå, är just att man respekterar majoritetens beslut. Den senaste proteströsten kommer att trubbas av med en rad ändringar och preciseringar under de kvartalsmässiga omröstningarna framöver, men jag gissar på att de inte kommer att bli lika spektakulärt uppmärksammade utomlands...

Mattias S sa...

Vad blir du mörkrädd över?
Jag förstår inte alls poängen i din genomgång av Nazist-Tysklands framväxt.
Och jag förstår verkligen inte alls vad i mitt resonemang som ledde fram till det.
Det resonemang du utgår ifrån säger bara att jag inte tycker det är okej att göra något bara för att majoriteten vill det.
Som t.ex. att döda 6 miljoner judar.
Det spelar liksom ingen roll om majoriteten blev lurad och förtryckt eller om dom faktiskt röstade för det.
Utrotningen av judarna är lika fel för det.
Det var mitt resonemang.

Mårten Engelberg sa...

Ja du, poängen var att det naturligtvis aldrig folkomröstats om att utrota någon, och att de flesta av jävligheterna under det andra världskriget m.m. inte hade hänt om inte en mycket liten minoritet, som trodde sig veta bättre, åsidosatt majoritetens eventuella önskningar. Det klart att man blir mörkrädd när du antyder att majoriteten av tyskarna skulle ha röstat ja till förintelsen, och att man på grund av den risken inte alltid behöver respektera folkomröstningar. Det låter ju precis lika rysligt som när Nyamko Sabuni sade att "Tack och lov har vi inte den typ av system som finns i Schweiz. Fundamentet för vår demokrati är mer robust." Svenskarna ger 349 personer - helst s.k. yrkespolitiker - fullmakt att göra nästan precis vad de vill under 4 år, utan att det nödvändigtvis gäller i slutändan (se EU). Låter fantastiskt "robust":) Som en potentiell övergång till det schweiziska systemet även i Sverige finns f.ö. http://aktivdemokrati.se/.

Mattias S sa...

Jag blir mörkrädd av din läsförståelse.
Jag antyder på inget vis att utrotningen av judar hade gått igenom i en folkomröstning i Tyskland. Jag säger att rent hypotetiskt hade det inte gjort saken ett dugg bättre om så varit fallet.
Nu tycker jag inte direktdemokrati i sig är sämre än representativ demokrati. Men jag pratar inte om det. Jag pratar bara om att beslutet att förbjuda minareter är dåligt.
Oavsett hur det har kommit till.

Mårten Engelberg sa...

Det håller jag absolut med om. Men för att lugna dig inför framtiden kan jag ju upprepa att förbudet inte är ristat i sten: I just det här fallet kommer troligen konstitutionsjuristerna, som tydligen sovit på jobbet, att äntligen underkänna initiativet i efterhand eftersom det strider mot redan ingångna avtal (FN), och sedan blir det en omröstning om Schweiz även fortsatt ska vara en medlem i FN, som det troligen kommer att bli ja till, även om det inte åstadkommits så mycket där sedan Schweiz blev medlem 2002. Det är en evig dragkamp, och det är så det ska vara. Annars dör debatten, och sedan lämnas samhällsstyret över till yrkespolitikerna... [shudder]

bloggare på icedaniel.se sa...

Det enda positiva är väl att de fick ha en folkomröstning om nåt. Jag för egen del hade gärna viljat röstat om Lissabonfördraget,men det fick vi inte. Vi svenskar får inte folkomrösta om något länge sedan vi röstade fel om euron. Det tycker jag är tråkigt.