fredag, december 04, 2009

Bakgrund och historia till grund för sexuella preferenser...

I senaste chatten med Linn Heed så upprepas ett svar som är något jag irriterar mig mycket på.
Zana:   
Jag tänder på hårt sex, hårda ord, stryptag, smisk m.m men min kille gör inte detta. Han är osäker, jag förstår men blir galen av att inte få utlopp för detta behov. Han tycker det är förnedrande att kalla mig slyna, hora och dominera mig m.m. Vi har jättebra "vanligt" sex men vad ska jag göra. Eftersom han ska vara den dominanta kan jag ju inte säga till honom vad han ska göra, då försvinner hela poängen!
Linn Heed:
Det är bra att du är öppen med dina preferenser, men självklart blir det ett problem, då man aldrig kan tvinga sin partner till att vara någon annan än den han/hon är. Att göra våld på sig själv är aldrig att rekommendera och sex och kärlek handlar ju så mycket om ömsesidighet och respekt. Vill han inte ingå i dessa dominanta sexlekar, så måste du nog acceptera att ni är olika. Hur du skall få utlopp för ditt behov, vet jag inte, men att prata om det med varandra är en början. Kanske befinner ni er så långt från varandra, sexuellt sett, att det på sikt blir en olöslig ekvation? Du kan även fundera över hur ditt behov av att bli dominerad hänger ihop med din bakgrund och historia. Varifrån kommer detta behov och går det att förstå någonting mer. Då kan även lösningen på hur man skall gå vidare, bli mer tydlig. Kram och lycka till!

Återigen, för att ens sexuella preferenser ligger utanför normen så görs det till viktigt att förstå hur det hänger ihop med sin bakgrund och historia. För att exemplifiera vad det är jag tycker är fel så tar vi exakt samma fråga och svar men med ett normativt problem istället.

Zana:   
Jag tänder på penetrativt samlag, att bli penetrarad, knullad m.m men min kille vill inte detta. Han är osäker, jag förstår men blir galen av att inte få utlopp för detta behov. Han tycker det är tråkigt och otrevligt att ha penetrativt samlag och han får inte ens upp den ordentligt när han ändå försöker. Vi har jättebra sex på andra sätt, han ger fantastiskt oralsex t.ex. men vad ska jag göra. Jag vill ha samlag.
Linn Heed:
Det är bra att du är öppen med dina preferenser, men självklart blir det ett problem, då man aldrig kan tvinga sin partner till att vara någon annan än den han/hon är. Att göra våld på sig själv är aldrig att rekommendera och sex och kärlek handlar ju så mycket om ömsesidighet och respekt. Vill han inte ingå i penisvaginalt samlag, så måste du nog acceptera att ni är olika. Hur du skall få utlopp för ditt behov, vet jag inte, men att prata om det med varandra är en början. Kanske befinner ni er så långt från varandra, sexuellt sett, att det på sikt blir en olöslig ekvation? Du kan även fundera över hur ditt behov av att bli penetrerad hänger ihop med din bakgrund och historia. Varifrån kommer detta behov och går det att förstå någonting mer. Då kan även lösningen på hur man skall gå vidare, bli mer tydlig. Kram och lycka till!

 Ser ni hur jag menar? Om det är något normativt man inte får utlopp för sexuellt i sin relation kommer aldrig frågan om hur det behovet hänger ihop med bakgrund och historia upp. Men så fort det är något icke-normativt så kommer den upp direkt.
Nu kanske det kan vara en lösning, att ta itu med, bearbeta och komma över dom lustarna.
Men det svaret kan man t.ex. ge till homosexuella som lever i en heterorelation men vill komma ut också. Att det är en preferens man ska komma till grunden med och bearbeta. Om man vill det.
Min lösning på problemet är ju enkel, att tjejen skaffar sig en lekkamrat. Men det är en lösning som kanske inte passar alla. Dom får prata om det och titta på olika alternativ och komma fram till vad det är dom vill göra, och där är ju inte Linns svar så dåligt.
Mitt problem här är att det är ett så genomgående återkommande problematisering av icke-normativa sexuella preferenser samtidigt som det är en förenklad bild av den normativa sexualiteten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller helt och hållet med dig. Så fort någon avviker från normen,speciellt om det är lite bdsm-lekar, så förklarar Linn Heed personen som avvikande och han eller hon ska till terapin. Jag tycker detta normativa och sjukförklaradne synsätt på all sexualitet som avviker det minsta från konventionens normer är totalt ansvarslöst men också helt ovetenskapligt av Linn Heed. Aftonbladet borde säga upp samarbetet med henne.