lördag, februari 26, 2011

Okunniga jönsar vilseleder om vad som helst...

Bitte Assarmo har skrivit en krönika hos Newsmill där hon menar att RFSU vilseleder om sex som är full av felaktigheter, missförstånd och ren okunskap.
Det står nu tydligt och klart att den form av sexualetik som RFSU, och numera också den statliga televisionen, propagerar för inte alls har den folkliga förankring man tagit för givet. Tvärtom - protesterna mot denna känsloavskalade sexualkunskap har varit många och kommit från alla håll i samhället.
Den enda kritik jag har stött på är den från typiskt ärkekonservativt håll, med övervikt av kristna konservativa, och har fokuserat på att det är för mycket fokus på sex, för avancerat sex och för lite på samlevnad. Att olika konservativa falanger skulle vara representativa för alla håll i samhället stämmer helt enkelt inte. Konservativa har problem med den sexualetik som RFSU står för och det kommer knappast som en överraskning utan någonting som varit ganska väntat. Dessutom tror jag inte att RFSU tar en folklig förankring för given, RFSU står för det dom står för även om det inte har folklig förankring eftersom det handlar om individuella rättigheter och grundläggande information.
Och ställer sig följaktligen också bakom en sexualetik som beredvilligt informerar barn och ungdomar både om analsextekniker och om fisting.Fisting, eller fistfucking, innebär att man för upp hela handen, och ofta en bit av underarmen, i en kvinnas vagina [...]
Att undervisa barn och ungdomar om hur det går till är inte ett dugg okej - i synnerhet inte som RFSU ljuger om skaderiskerna. Amerikansk forskning har nämligen visat att fisting kan medföra oerhört stora skador för den som utsätts för det. Glidmedel är ingen garanti för att inte mindre sårskador uppstår, och vad värre är - den som utsätts för fisting riskerar bestående men i form av bland annat inkontinens, förslappade muskler och återkommande smärtor i underlivet.
Googlar man på begreppet fisting inser man dessutom med visst obehag att det tycks vara just skade- och smärtinslagen som är mest spännande för många fistingentusiaster. Ordet fisting åtföljs nämligen påfallande ofta av ordet extreme, och en överväldigande majoritet av alla bilder visar uppfläkta kvinnor i de mest förnedrande positioner, omgivna av män som stoppar upp både knytnävar och annat i vartenda hål de kommer åt.
Att man hittar extrema fistingar när man googlar är liksom bland annat just därför det är bra att RFSU har vettig information om hur fisting faktiskt går till i de flesta fall.
Det man hittar när man googlar om sex är väldigt sällan representativt för verkligheten och inte minst när det handlar om fisting. Den extrema porrfisting Assarmo pratar om är inte ett dugg representativ för den typen av fisting som de flesta håller på med och njuter av.
Utav de personer jag pratat med som tycker om fisting så är det ingen (så vitt jag vet) som ens provat att ha den typen av extremporrfisting som Assarmo pratar om.
Är det då inte bättre att RFSU informerar om hur man ska gå till väga för att inte få skador?
Nu försöker jag hitta information om fisting på RFSUs hemsida men där är det mestadels tomt, det enda som står är i en ordlista:
Fisting. En sexuell akt. Att föra in hela handen i slida eller anus.
Alldeles för lite information, de borde ha en sektion där de informerar mer om det.
Men nu vet jag inte ens vad det är Assarmo pratar om, jag antog att de hade det bland sexteknik och praktik. Tar de upp fisting i "Sex på Kartan"?
Eller är jag bara blind som inte hittar det på deras sida?

Aja, låt mig gå vidare för att visa på hur absurd Assarmos argumentation är:
Jag bryr mig inte ett dugg om vad vuxna människor gör i sina sovrum. De får köra upp vad som helst i varandras hål utan att det stör mig.
Normalt? Nej, jag tycker inte det. Och inte tänker jag låta RFSU-jönsarna få mig att skämmas för den sakens skull. Kalla mig gärna pryd - för mig är det fullkomligt onaturligt att UR samarbetar med en organisation som anser att det är normalt att köra upp knytnävar i vare sig anus eller vaginan.
 Hon bryr sig inte ett dugg säger hon men hon tycker inte att det är normalt. Att ha en åsikt om huruvida vad någon gör i sitt sovrum är normalt eller inte är att bry sig.
Hon kan inte samtidigt som hon säger att hon inte bryr sig argumentera utifrån att hon faktiskt bryr sig. Det är ett så fascinerande uselt försök till att inte verka fördömande och trångsynt.

Vad skriver hon på sin blogg angående sex?
Debatten om UR:s sexsatsning och deras nära samarbete med RFSU, har pågått ett tag nu. Och svaret på kritiken är detsamma från båda organisationerna; tradiga ramsor om att alla kritiker är pryda och gammalmodiga rapas fram i parti och minut. På sitt snusförnuftiga och moraliserande sätt försöker de skuldbelägga alla som inte iakttar samma destruktiva sexualsyn som de själva gör.
 Vad det är i RFSUs sexualsyn som är destruktiv framgår inte. Och att snusförnuftig skulle vara någonting dåligt i sammanhanget finner jag roande. Det är just en förnuftig sexualsyn som presenteras och när det ska förklaras för någon så okunnig och moralblind som Assarmo så är det förståeligt att förklaringarna blir snusförnuftiga.

Hon har även tidigare hyllat Johan Hakelius krönika där han kritiserar sexlobbyn som jag började skriva en bloggpost om men orkade inte ens. Det är ingenting nytt och nu hade jag tänkt fokusera på Assarmos sexualsyn, argumentation och verklighetsuppfattning.
Allra roligast är det när folk försöker chockera mig med vad de tror är kontroversiella diskussioner om analsex, ”kuk-i-fittansex” (som någon skrev i en kommentar i ett rörande försök att få mig att bli röd i ansiktet) och annat som de tror att jag är för pryd för att stå ut med.
Uppfattningen om att "vi" sexpositiva tror att vi är kontroversiella när vi pratar om analsex eller att vi säger "kuk-i-fittansex" för att försöka göra konservativa röda i ansiktet är en fullkomligt absurd verklighetsuppfattning. Jag vet inte ens hur jag ska börja förklara att verkligheten är den helt motsatta. "Vi" sespositiva pratar om analsex och benämnet penisvaginalt penetrationsex som "Kuk-i-fittansex", eller ofta förkortat KiF-sex, just för att det inte är kontroversiellt eller konstigt. Med värderingen att det är som att prata om ett nytt recept till spaghetti och köttfärsås. "Vi" tycker verkligen inte alls att vi är kontroversiella när vi diskuterar analsex eller att benämningen "kuk-i-fittansex" är någonting man ska rodna av. KiF-sex är en kort, enkel och tydlig beskrivning av vad vi pratar om och eftersom vi inte utgår ifrån att just KiF-sex är det som är "sex" så behöver vi en kort, enkel och tydlig förklaring för just det. För de flesta så räcker det att säga "sex" när det menar "kif-sex" eftersom det antas men "vi" tycker inte om att det ska antas så mycket hela tiden när det pratas om sex utan "vi" menar att det skapar destruktiva normer som får väldigt många att må dåligt och ännu flera att må sämre än de hade kunnat må. Därför säger vi "kif-sex", inte för att göra någon röd i ansiktet.
Och jag säger "vi" för att jag vet inte riktigt vilka jag talar för, jag talar egentligen bara för egen del men jag tror det är många som skulle skriva under på det jag säger så jag säger "vi".
Vilket får följande att bli lika förbluffande som det är skrattretande:

Det infantila beteendet hos RFSU:s lobbyister (och nu också de statliga televisionens sexlakejer) påminner mig om när jag gick i tvåan och min bänkkamrat och jag satt och tränade på sje-ljuden. -ärna, -ära, – uta, -uksköterska…
Ja, ni fattar. Klart vi var tvungna, eller hur? Och med ett bubblande fniss i magen lämnade vi in vårt alster med ordet kuksköterska snyggt präntat på första sidan. Vi kände verkligen att vi hade gjort något förbjudet och småfarligt och att vi nog säkert skulle kunna få vår fröken att höja på ögonbrynet.
Ungefär så verkar RFSU:s lobbyister också tänka. Som åttaåringar. Och de gnuggar händerna medan de väntar på de upprörda reaktionerna, precis som min klasskamrat och jag gnuggade händerna medan vi väntade på frökens reaktion.
Den uteblev. Hon brydde sig inte ett smack. Hon bara rättade läxan och skrev röda bockar på alla sje-ljud som var felstavade. Kuksköterska var varken mer eller mindre fel än sjärna och schuta. Och med tiden slutade vi fnissa åt ord som kuk och fitta. Vi växte upp. Skaffade livserfarenheter.
Det är det fler som borde göra.
 Hujedamig. Ingen hade blivit gladare än RFSU om de hade sluppit fåniga reaktioner.

Men det är inte slut här, Bitte Assarmo har fler blogginlägg att bjuda på:
Att UR helt förbehållslöst anammar den sexualsyn som RFSU intar – den sexualsyn som, enligt alla siffror, måste anses gå parallellt med ett ökande antal tonårsaborter och alltfler fall av könssjukdomar – vet alla vid det här laget. Sex i TV och sex i radio, och så ännu mera sex i skolan förstås.
 Det är kanske just därför som det behövs en vettig sexualundervisning?
All forskning visar att vettig sexualinformation går hand i hand med minskade könssjukdomar och oönskade graviditeter.
Samtidigt visar många undersökningar att oerhört många ungdomar känner sig pressade att ha sex. Var sjunde gymnasieflicka har haft samlag mot sin vilja – och en av sjutton bland pojkar i samma ålder. Pressen att leva upp till idealet om sexuell frigjordhet har gjort det svårt att säga nej, menar psykolog Gisela Priebe, som forskar om ungdomar som utsatts för sexuella övergrepp.
 Detta är ett seriöst problem. Men sexualiseringen av samhället är ingenting nytt och har väldigt lite att göra med RFSUs information. Det sambandet finns inte i verkligheten. Jag hade önskat att RFSU hade varit lite bättre på att prata om att låta bli att ha sex, om asexualitet osv. Precis som jag önskar att de hade varit bättre på att informera om fisting, tribbing och många andra sextekniker. Men de är tydliga med allt de informerar om att det är lika okej att säga nej som att säga ja. Det är inte RFSU som är problemet här även om man kanske skulle önska att de var bättre, precis som man kan önska att de inte ens hade behövts.

Bitte fortsätter argumentera in absurdum:
Elisabeth Sandlund i sin utmärkta ledare i Dagen idag, och det är bara att gratulera: hon har än en gång slagit huvudet på  spiken. RFSU har, med sin nya sexualundervisning, gjort svensk lag till ett problem och med hurtfrisk ytlighet förenklat frågan om sex in absurdum. För även om man generellt sett inte kan jämställa sexualitet med alkohol, narkotika och tobak så är sexualitet alltjämt förenat med vissa risker – särskilt för dem som inte är mentalt mogna för det ansvar en utlevd sexualitet innebär.
Det är därför vi har en femtonårsgräns och det är därför RFSU borde följa den.
Frågan man bör ställa sig är vem eller vilka som tjänar på att barn pressas att bli sexuella varelser innan de är mogna för det. Att barnen själva skulle göra  det finns det nämligen inget som helst vetenskapligt belägg för.
 Var ska man ens börja?
Personer under 15 har ofta en sexualitet och de har också ofta sex. Att försöka undanhålla konstruktiv och saklig information från dom leder mest bara till att de får sin information från andra källor, exempelvis genom googlande som jag redan pratat om sällan ger särskilt representativ information.
Och RFSU har väll inte sex med personer under 15 år? Hur skulle det ens gå till? De följer redan lagen. Snacka om absurdum.
Och hur blir en person mentalt mogen nog för att ta ansvar för en utlevd sexualitet? Kunskap och information är ganska viktiga delar tycker jag.
Och så det här fascinerande argumentet om att barn pressas till att bli sexuella varelser, jag var en sexuell varelse långt innan jag kände att jag fick någon som helst saklig information om det och jag vet att det stämmer för oerhört många andra också.
Information, kunskap och svar på ens funderingar och frågor är bra på många sätt, och det finns det mycket vetenskapliga belägg för.

Och nu blir det Sperma på menyn:
Hur smakar sperma?
Det är en fråga som SVT nu ställer sig – och som de förutsätter att barn i högstadiet också ställer sig. Det är det som kallas opartisk, objektiv sexualundervisning. Om SVT får bestämma.
Jag som faktiskt minns min högstadietid kan bara ta och informera om att det är en fråga som många tonåringar i högstadieåldern faktiskt ställer sig. Även killar som faktiskt har tillgång till sin egen sperma kan undra om hur den smakar men helt enkelt inte våga smaka på sin egen.
Så det är en fråga som många ställer.
I min värld är det en högst subjektiv form av sexualundervisning som knappast för något gott med sig – snarare tvärtom.
Att förvanska  sexualiteten till en fristående företeelse utan djup och känslor, där teknik blir det enda viktiga, är att beröva barn och ungdomar något mycket viktigt och angeläget i livet.
Tydligare än så här kan det liksom inte bli. Assarmos hela grundinställning är att sexualiteten helt objektivt hänger ihop med "djup och känslor" och att någon som helt annan inställning är någonting subjektivt påhitt. Vad hon nu faktiskt menar med "djup och känslor" är också en intressant fråga men den kan vi lämna här. Det är en så konservativ grundinställning som är lika typisk som den är fascinerande. Så här är jag van att tänka kring en fråga och det är den objektiva verkligheten och andra sätt att se på frågan är konstiga hittepå som inte ska läras ut. Varför just hennes inställning skulle vara den riktiga och RFSUs den förvanskade finns det inga som helst belägg för någonstans.
Sen håller jag ju inte ens med om att RFSUs sexualinformation på något sätt berövar barn och ungdomar från djup och känslor, tvärtom tycker jag att RFSUs sexualsyn ger en trygghet och möjlighet att utforska djup och känslor med sexualitet utan fördömelser.
Assarmo verkar inte kunna tänka sig att fisting, analsex eller andra "avancerade" sextekniker kan innehålla extremt mycket djup och känslor. Det ena behöver inte utesluta det andra.
Det är naturligtvis en sak att vuxna människor ser sig som frigjorda från kärlek och djupare relationer, och tycker att sex i alla möjliga och omöjliga former är bra sex. [...] Men att tvinga på barn och ungdomar samma  inställning till sex är ingenting annat än ett övergrepp. Och att skolorna och den statliga televisionen gör samma sak är under all kritik.
 Till skillnad från att tvinga på barn och ungdomar en inställning som säger att att sex i alla möjliga och omöjliga former INTE är bra sex?
Varför är det ena att tvinga på barn någonting och det andra inte?
Bra sex är bra sex och den som bestämmer om huruvida det är bra sex eller inte är du själv. Det är den sexualsyn som RFSU står för och det är en sexualsyn som Bitte Assarmo, Göran Skytte, Elisabeth Sandlund, Roland Poirier Martinsson, Johan Hakelius och andra konservativa stolpskott tydligen inte accepterar.
RFSU:s sexualsyn är ingen vetenskap. Den bygger enbart på åsikter, och det finns inga belägg för att ett öppet samtal om bästa sättet att idka analsex skulle vara nyttigt och givande för barn. I så fall finns det förmodligen mer belägg för motsatsen, skulle jag tro, även om det förstås får SVT:s sexgurus att skrika i högan sky om vilken reaktionär moralkärring jag är.
Hon använder starka källor och gedigen argumentation den där Bitte, "skulle jag tro" som hänvisning till ett påstående om att det skulle vara destruktivt med att föra ett öppet samtal om analsex.
Men hon har dessutom fel, det finns gott om belägg för att ett öppet samtal kring sex leder till mindre könssjukdomar och andra sexuella besvär.
Själv tror jag på mångfald, inte bara när det gäller SO utan också när det gäller sexualkunskap.
Hur kan man tro på mångfald när man argumenterar om att undanhålla information?
Seriöst? Hur får man ihop det? Snälla, berätta för mig!

Assarmo fortsätter förvirra:
Kan det verkligen gå i linje med skollagen att skolorna presenterar ett etiskt förhållningssätt som vetenskap?
[...] enligt budet om att allt är tillåtet, så länge alla är med på det hela.
 Är det verkligen ett etiskt förhållningssätt som är värt att kritisera? Allt är tillåtet så länge alla är med på det. Att så passionerat och starkt vända sig emot det är för mig helt ofattbart.
Således underlåter UR att i frågelådan på sin hemsida tala om att analsex är förenat med mycket stora hälsorisker, såsom fistlar, anal inkontinens och andra obehaglig åkommor.
Och varifrån kommer den här vanföreställningen om att analsex är en så himla riskabel och farlig sexpraktik? Det stämmer helt enkelt inte att analsex är förenat med mycket stora hälsorisker. Det stämmer inte! Jag vet inte hur mycket tydligare och mer konstruktiv i min argumentation jag kan vara.
Är det någon som tror att man också informerar om att de flesta av marknadens glidmedel i hög utsträckning framkallar allergier – även dessa med mycket obehag som följd?
 Detta känner jag faktiskt inte till öht. Jag vet att det finns mängder med dåliga glidmedel där ute och att vissa ska man låta bli att ha vaginalt t.ex. eftersom det främjar svamp och massa andra saker.
Så detta vet jag inte tillräckligt mycket om för att uttala mig så mycket om. Det finns massor med dåliga glidmedel som borde tvingas ha varningstext och RFSU skulle kunna bli bättre på att informera om det men samtidigt så har kvalitativa glidmedel som RFSUs egna inga problem alls.

Sexualitet hör starkt samman med kärlek och familjebildning
 Tycker Assarmo. RFSU lägger ingen värdering i sex, vare sig åt ena eller andra hållet och det är mycket märkligt att Assarmo och andra konservativa kritiserar RFSU för att lägga sin värdering i sin sexualinformation när det dom gör är att INTE lägga någon värdering i hur man har sex.
Hela deras kritik kring just det här handlar om att dom tycker avsaknaden av kärlek och familjebildning som krav för sexualitet är någonting dåligt.
Sen försöker dom linda in det i argument om att RFSU tvingar på andra sin moralsyn, vilket de gör genom att INTE tvinga på deras moralsyn.
Den egentliga frågan blir till slut väldigt klar, ska man som de konservativa vill argumentera för en sexualsyn som hör ihop med en viss typ av kärlek och familjebindning eller ska man argumentera för en sexualsyn där individens egna viljor och känslor är det som bestämmer?
Nej, om man så mycket som andas om kärlek i samband med sex blir det genast ramaskri. Sex är sex och kärlek är kärlek och aldrig mötas de två om RFSU får som de vill!
 Snälla nån, se på film, se på tv, lyssna på radion, läs tidningarna. Att kärlek och sex hör ihop är ingenting kontroversiellt som skapar ramaskri. Det är bara så fånigt att påstå. Jag vet inte om Assarmo faktiskt tror att det är så eller om hon bara tyckte det lät tjusigt när hon skrev.
Och RFSU har inga som helst invändningar mot att kärlek och sex möts. Rena dumheter att påstå sådant och det har ingenting öht med verkligheten att göra.
Det som är mest förvånande är att varken RFSU eller UR tycks dra den minsta lilla parallell mellan det översexualiserade samhället och de ökande könssjukdomarna och ökningen av tonårsaborter.
 Inte? Jag kanske inbillar mig men jag har fått för mig att RFSU tycker att just det är en av anledningarna till att det är så viktigt med en bättre sexualundervisning.
Men jag kanske har fel där.
Det budskap våra barn och ungdomar får sig till livs genom RFSU:s sexualundervisning – den undervisning som ligger till grund för UR:s nya satsning – är att sex är något som ska testas, och gärna i unga år. Inte för att det nödvändigtvis är bra. Utan för att det liksom hör till det moderna samhället.
 Nej. Bestämt nej. Skräddaren säger nej.
Nej helt enkelt. Jag vet inte riktigt vad det är för argument som behövs mer. Nej bara.

Vilken sexualetik jag hade velat få ta del av i skolan? Tja, varför inte både det ena och det andra? Jag menar, vad är det för fel på valfrihet?
 Om man nu säger att man vill att både det ena och det andra ska läras ut i skolan och att det inte är något fel på valfrihet hur i allsindar kan man argumentera om hur hemskt det är att det lärs ut om analsex?
HEADDESK SO FUCKING HARD!

Och sist men inte minst så vill jag lämna att Assarmo hyllar det här inlägget som kommer med följande guldkorn:
Idén om att spermien verkligen simmar till ägget är en social konstruktion som producerats i huvudet på patriarkatet. Ägget ligger inte bara där, utan det simmar faktiskt in i penisen där det genast ”tar för sig” av livet genom att grabba tag i närmsta förvirrade spermie, kidnappar den, kör över allt i sin väg och för sedan den passiva spermien tillbaka till livmodern där den låser in den och sedan borrar sig in i den, vilket orsakar en sammansmältning, om spermien inte dött under äggets vilda framfart. Om det är fallet åker ägget tillbaka in i penisen och tar en mer duglig passiv spermie som tål lite stryk – det är så evolutionen gynnat snabba ägg och
stryktåliga spermier som inte vågar röra en fena.
Det säger en del om både den vetenskapliga kunskap och den diskussionsnivå Assarmo står för.

8 kommentarer:

Alltid varför sa...

Jag anar att hon hänvisar till ett svar i Frågelådan.

I övrigt så håller jag som vanligt med dig i allt, och det är intressant att Assarmo tar upp tonårsaborter - jag har nämnt det tidigare och tänkte uppdatera det, men har inte riktigt kommit mig för att göra det; nu ökade plötsligt motivationen.

Mattias S sa...

Tack så hemskt mycket för både frågelådatipset och lite ordentlig fakta! :)

Grovt Initiativ sa...

Tanken på Assarmo googlandes fisting .... Det är något Ted Borgskt över alla dessa moralister. De känns som skabbskäggiga buskpervon in massive denial.

Tanja Suhinina sa...

Det här är bra. Just sayin'.

Gunnar Nilsson sa...

Jag är kritisk till en del i den där UR-filmen, men jag är inte ärkekonservativt kristen - måttligt värdekonservativ ja men inte kristen. Jag tillhör den skara som mår illa av att skolans , vuxenvärldens språk till de unga är "kuksugning" mm. Men ordet vulgärt finns nog inte längre i Sverige. UR säger att filmen vill utgå från elevernas språk för att de ska ta till sig filmen. Vulgära ord finns naturligtvis bland unga, men att skolan upphöjer dem till norm, nej det är en svag vuxenvärld. Dessutom finns det många ungdomar som inte använder sådana ord, men det är naturligtvis alldeles omöjligt för filmmakarna att utgå från dem. Att sedan filmens budkskap är att titta på porrfilm om du tycker om det, är också främmande för mig. Skolan ska inte blunda för verkligheten, inte fördöma och moralisera, men för mig är det alldeles självklart att skolan ska uppträda som något slags motkraft till porrindustrin. Åtminstone hos mig väcker porren existentiella frågor - om konsumtion av vilt främmande människors mest privata sfär,om spekulationen kring de djupaste behoven mm. Men inte ett ljud om sådant i filmen.

Mattias S sa...

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga.
Vad är det som gör "kuk" till ett vulgärt ord?
Varför ska en informationsfilm ta upp dina personliga existentiella frågor?
Varför är det just sex som är människors mest privata sfär?

Och nej, du är inte måttligt värdekonservativ.
Du är ärkekonservativ. Att du anser dig själv vara måttligt värdekonservativ säger väldigt mycket om ditt perspektiv vad gäller just det.
Vilket gör dig ärkekonservativ utifrån mitt perspektiv.

Gunnar Nilsson sa...

Det är rätt fantastiskt. Jag är ärkekonservativ skriver du. Hur vet du det? Jag skriver att skolan inte ska blunda för verkligheten, inte fördöma eller moralisera. Men det är min bestämda uppfattning att filmen betonar det sexualliberala i alltför hög grad. Det är MINA känslor och tankar, de delas säkert av många. Tänk om man skulle kunna mötas i en diskussion där man ser den andre och inte avvisar honom och stämplar honom. De som har gjort filmen har sin syn på språket och sexualiteten, jag har delvis en annan. Måste man få en mycket negativ stämpel på sig för att man avviker från UR/RFSU:s moderna syn på sexualiteten? Finns det ingen möjlighet att respektera olika synpunkter? Du har bemött mig fördomsfullt. Tack för mig.

Mattias S sa...

Det är ingenting fördomsfullt, jag bara säger mitt perspektiv.
Beroende på vilken skala man använder så är man olika grader av konservativ.
På min skala är du ärkekonservativ.
Inget konstigt eller fördomsfullt med det.
Att du tycker filmen betonar det sexualliberala för mycket på det sätt du uttrycker här är det som gör dig till ärkekonservativ på min skala.
Ingenting fantastiskt eller fördomsfullt där.