tisdag, januari 01, 2008

Okejsex, NU!

Jag tycker okejsex kampanjen belyser ett stor problem i dagens samhälle med killar som inte förstår ett nej eller som försöker få tjejen i ett tillstånd där hon inte aktivt säger nej för att kunna ha sex med henne. Det sker väldigt många våldtäkter där tjejen inte tydligt nog, i lagens mening, markerat att hon inte vill ha sex och mannen går helt fri. Det är helt vidrigt att sånt öht förekommer och att det dessutom får stöd av lagen gör mig ursinnig.
För att belysa det problemet är kampanjen bra.
Men samtidigt så gör den inte saken mycket bättre då den cementerar bilden av män som vandrande våldtäktsgrottmän som måste lära sig kontrollera sina lustar och kvinnorna som frigida varelser som aldrig vill ha sex egentligen utan är något hon ska gå med på.
Istället för att fokusera på kvinnans "ja till sex" kan man väll fokusera på kvinnans "vill ha sex".
Det blir en väldigt absurd läsning så som det är nu. Hela kampanjen blir osmaklig då den verkar handla om att killar ska lära sig att respektera att tjejer inte vill. Att killar ska vänta på ett ja istället för att sex ska vara något jämlikt där båda faktiskt vill.
Jag tycker dom här illustrationerna är trevliga där den första är tagen ifrån okejsex-sajten och den andra är omgjord av någon som inte riktigt kände sig träffad av den första.
Tjejer vill också ha sex, mycket och gärna, men på sina villkor. Men dom lär sig inte att kräva vad de vill ha utan istället lär dom sig ställa upp för rätt kille. Att sex är någonting man säger ja till om killen uppfyller vissa kriterier. Inte att man vill ha sex med killen, utan att man säger ja till det.
Så länge sex anses vara något som en tjej ska säga ja till istället för något som hon ska ta om hon vill ha så kommer kvinnans sexualitet vara förtryckt jämfört med mannens.
Så länge sex är något vi lär oss att kvinnor ska "säga ja till" och något mannen ska jaga så kommer vi aldrig få ett jämställt samhälle och den här kampanjen förstärker dom fördommarna.
Tjejer vill också knulla men så länge sex anses vara något som en tjej ska säga ja till för att fånga rätt kille så har vi fortfarande en mycket tråkig syn på på att killar alltid vill och att tjejer aldrig vill, men de kan tänka sig att ställa upp ifall de vill fånga killen i fråga.
Det är en mycket tragisk syn på både kvinnans och mannens sexuella lustar.
Lösningen kanske är att uppfostra tjejer till att det inte handlar om att ställa upp, utan att det handlar om ifall man vill eller inte.
Att man uppfostrar både killar och tjejer till att förstå att sex är något båda ska vilja och att det är en gemensam handling.
Det är inte ena parten som ska jaga och vilja ha och den andra som ska stå emot och bara ge till rätt person som nån belöning.

1 kommentar:

Rob sa...

Ah, trevligt med en som faktiskt i princip delar åsikter med mig. Jag skulle vilja tillägga att samhället är så sexfixerat; på det sättet att man vill visa så mycket kroppsligt/ytligt - vilket inte är fel i sig - samtidigt som man fokuserar på att nejet är viktigare än att faktiskt säga att sex är trevligt. Tyvärr. Givetvis gäller detta fenomen oavsett kön och sexualitet. Sextabu är fortfarande en stor (dålig) norm i Sverige och annorstädes.

Du satte dock många ord på tankar som jag hade haft runt det hela, men inte kunnat formulera helt. Tack! :)