torsdag, september 25, 2008

The 500 greatest movies of all time

Filmtidningen Empire har sammanställt en lista på dom 500 bästa filmerna och vinnaren var väll inte särskilt oväntad, Gudfadern.
Flera av filmerna som kom högt upp på listan (topp 100) var överaskningar, en del positiva, andra negativa.

Negativa överraskningar:
#15 The Dark Knight: Jag har inte ens sett den men det känns alltid tråkigt när en så ny film hamnar på "bästa film genom tiderna" listor. Vissa fantastiska filmer åldras väldigt fort, andra mognar och växer med tiden. För att hamna högt upp på en lista över dom bästa filmerna genom alla tider måste en film ha visat sig vilken kategori den tillhör tycker jag.
#38 Heat: Verkligen? Jag tycker det är en jättebra film men att komma så högt över filmer genom alla tider känns inte alls rätt.
#56: Casino Royale: What? Precis som The Dark Knight tycker jag inte den åldrats tillräckligt och dessutom tycker jag inte alls den visar sånna genomgående kvalitéer att den skulle platsa på en sån här lista.
#64 Oldboy: Sympathy for Mr Vengence är bättre!
#81 Batman begins: För ung och jag är inte särskilt imponerad. Visst var den ritkigt bra men för att vara bland dom bästa genom alla tider krävs det mer.
#90 When Harry Met Sally: Jag förstår verkligen inte den här filmens storhet. Den har några klassiska scener och är en rätt trevlig film på många sätt. Men vari ligger storheten? Harrys tal om att män inte kan vara vän med en kvinna eftersom viljan att ha sex med henne alltid kommer ivägen tycker jag dessutom känns lite förolämpande.

Väntade men tråkiga filmer på listan:
#1 The Godfather: Jaja, det brukar bli så. Visst tycker jag det är en fantastisk film men det känns alltid lika tråkigt att se den högst upp på alla sånan här listor.
#2 Raiders Of The Lost Arc: Jättebra härlig film verkligen, men näst bästa genom alla tider? Njä.
#3 Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back: Enligt mig den klart bästa filmen och visst är den verkligen jättebra på många sätt. Men samtidigt tycker jag den har sina brister också och tredje bästa genom alla tider? Nej.
#4 The Shawshank Redemption: En annan film som jag också tycker är verkligen jättebra. Men jag har svårt att se vad det är som gör att just den här står ut jämfört med många andra superbra filmer mer än att alla verkar gilla den. Och den sammanfattar också precis vad det är jag tycker är tråkigt med sånna här listor då minsta gemensamma nämnare blir en så viktig faktor. Där det gäller att i lika hög utsträckning ha så många som älskar filmen ha så få som möjligt som ogillar den.

Positiva överraskningar:
#49 Evil Dead 2: Charmigt och härligt att se en sån här film på listan. Det känns lite som motsatsen till det jag klagar på om topp 5.

Hmm, ja, det var väll dom kommentarer jag kände att jag ville få ur mig...

Inga kommentarer: