fredag, juni 05, 2009

Biologisk forskning kring "homosexualitet"...

LA Times skriver om en vetenskaplig undersökning där man jämför hjärnor hos homosexuella och heterosexuella personer och där man kommit fram till att dom skiljer sig. Homosexuella mäns hjärnor har många likheter med heterosexuella kvinnors och homosexuella kvinnors har iofs en del likheter med heterosexuella mäns men den likheten är mycket mindre.
Sen pratar man också om att man tror att det här uppstår i livmodern eller under spädbarnsåldern och att man med råttor har kunnat få till sådana här förändringar genom att ändra på testosteron-nivåerna före födseln.
Det finns många sätt att se på dom här sakerna och jag hade gärna velat ha mer information kring hur forskningen har gått till.
Hur är det med bisexuella?
Vad innebär det att vara "heterosexuell" och "homosexuell" egentligen?
Jag tycker hela grejen med att man ÄR homosexuell, heterosexuell eller bisexuell eller vad man nu blir klassad som är så otroligt märklig.
Vad innebär det egentligen att vara heterosexuell?
Många skulle kanske säga att det är "att vara attraherad av en person av motsatt kön". Då skulle det alltså vara så att Heterosexuella kvinnor och Homosexuella män är dom som känner sig attraherade av följande t.ex:
Men så är det naturligtvis inte. Då kan man ju prata om, vad är kön? Är det om man har kuk eller fitta? (Om man har båda eller inget?) XY eller XX kromosomuppsättning? (Var faller få XXY och XXYY?). Att man passar in i den normmall för hur ett visst kön ska bete sig och vara? (Om man inte passar in i nått eller i båda?) Var man än bestämmer sig för att dra en gräns mellan könen så finns det gott om gränsöverskridningar.
Och för mig så är inte sexualitet något könsbundet på det sättet heller. Många heterosexuella män skulle säkert vara attraherade av personen på bilden men skulle dom fortfarande vara det om dom visste att personen hade en kuk? För dom flesta tror jag på vissa sätt ja, på andra nej. Är det heterosexuellt eller homosexuellt då?
Eller jag kan hålla på och ställa olika motsägelsefulla frågor om det här hur länge som helst. Eller ta upp saker som om man som kille blundar och blir avsugen av en annan kille men fantiserar om att en tjej gör det, är det en homosexuell eller heterosexuell akt då?
Min poäng är att jag tycker det är helt meningslöst att hålla på och klassificiera och bestämma saker på det här sättet.
Det man tänder på och är attraherad av är väldigt olika och det finns åtskillga olika saker att tända på och vara attraherad av. För att inte tala om hur många olika kombinationer det finns. Vi människor har en väldigt vilja att stoppa saker i fack och det är ju i många fall praktiskt att prata om "homosexuella" och "heterosexuella" men när det kommer till forskning så tycker jag man ser på det hela på fel sätt för att komma fram till något mer givande.
För som den forskningen i det här fallet, vissa skulle tolka det som ett bevis för att "homosexualitet" är en sjukdom. Det handlar ju trots allt om ett "hjärnfel".
Jag undrar dock om det är så att vissa "homosexuella" inte visar upp dessa skillnader och att det bara handlar om snittstorlekar och grejer. Och om det finns "heterosexuella" som visar upp skillnaderna i hjärnstorlek osv men inte i sexualitet. Men det framgår inte riktigt. Det enda dom säger egentligen är att man funnit ett samband. Skulle det också kunna vara så att hjärnan har förändrats efterhand som man utvecklat sin sexualitet? Hjärnan går ju igenom väldigt stora förändringar i tonåren t.ex. och där utvecklar man också sin sexualitet som mest.
Andra kommer att se den här forskningen som så att "homosexualitet är biologiskt/naturligt, alltså är det ok". Vilket jag också tycker är märkligt, skulle det vara mindre ok att knulla med eller ingå äktenskap med någon av samma kön ifall man inte kunde bevisa att det var en biologiska skillnad?
Hela grejen med homosexualitet, eller sexualitet öht, är så märklig. Varför är det så svårt att bara låta folk göra vad fan dom vill så länge man inte begår övergrepp på någon? Varför är det fortfarande en debatt kring HBT-frågor egentligen?
Det är fan helt jävla sjukt att det är något som behöver diskuteras, debatteras och forskas om som något speciellt. Heterosexualitet är lika märklig och konstig som homosexualitet. För mig är alltihopa olika sidor på samma fråga.
Även om man ser på sex och sexualitet som något strikt befruktningsmässigt är det mycket heterosexualitet som är lika märkligt som homosexualitet. Allt annat än penisvaginalt penetrationssex mellan fertil man och fertil kvinna i rätt stadie i menscykeln är sex som fyller andra funktioner än befruktningsmässiga. Och då är homosex, oralsex, analsex, bdsmsex eller vad som helst lika märkligt och kan ses som en bi-effekt av evolutionens försök att få oss att skapa så mycket avkomma som möjligt.
Fast det var inte alls den poängen jag tänkte göra egentligen.
Men det är ändå det som får avsluta det här svammlet för nu orkar jag inte riktigt mer... :)

Inga kommentarer: