Jag reagerar iofs själv mer på hela grejen med könssegregering i sig än på hur man fostrar barn olika och så. Jag tycker det är tragiskt hur vi hela tiden ska sära på "killar" och "tjejer". Jag förstår inte varför man vill göra det och jag vet att det är väldigt många som mår väldigt dåligt pga det på olika sätt.
Men det var två stycken bloggkommentarer på artikeln som jag reagerade på.
Först var det Trollhare som menar att det är ett tecken på jämställdhet att en kokbok specifikt riktar sig till tjejer.
Och sen var det Liamismen som menar att Könsskillnaderna är medfödda.
Jag är inte riktigt säker på vad Trollhare menar, men han skriver:
Att författarna ens bemödar sig med att skrika ut att det är en tjejgrej tyder ändå på att världen går åt rätt håll. Det är alltså inte självklart att det bara är tjejer som lagar mat och bakar, annars skulle man inte komma på idén att skapa en särskild tjejkokbok.Och jag tycker visserligen han har en poäng i det men att det skulle vara ett tecken på jämställdhet håller jag inte med om. Jag ser det som ett väldigt tydligt tecken på ojämställdhet, det fanns ju ingen motsvarande bok till pojkar t.ex.
Men framförallt så reagerar jag ju som sagt på det segregerade i göra en kokbok till tjejer. Jag förstår inte varför det är så viktigt att hela tiden separera "könen" på det här sättet.
Mina invändningar mot Liamismen är mer konkreta. Killen förstår sig uppenbarligen inte riktigt på vetenskap i allmänhet och vetenskap kring könsskillnader i synnerhet. Han skriver t.ex:
Han [Daniel Pernikliski] tycks nämligen utgå från att alla samhällets människor ska delta i hans fåfänga försök att fostra bort könet. Detta trots att vetenskapliga studier i ämnet tvärt om visar att könet är medfött.Det beror ju dels helt på hur man definierar könet och dels på vilka vetenskapliga undersökningar man läser och hur man läser dom.
Framförallt är det så att man med vetenskapliga tester mest hittar generella samband. Som att 65% av tjejerna reagerar X medan bara 38% av pojkarna gör det t.ex. Det ser inte jag som ett vetenskapligt bevis för att alla tjejer är X och alla pojkar inte är det.
Det är också främst där hela min kritik till könsroller och könssegregering ligger.
För mig spelar det ingen roll att även om det det är genetiska och biologiska orsaker till att nästan alla tjejer beter sig på och intresserar sig för en viss sak eller inte, det är inte rätt att försöka tvinga in alla att följa den mallen för det. Nu tror jag inte att det biologiska och/eller genetiska har så stor inverkan i sig ändå, men även om så vore fallet så spelar det ingen roll. Det är inget som är allmängiltigt för dom som är födda med kuk eller fitta. Då ska man sluta försöka få alla att följa mallarna och segregera dom pga av vad dom råkar födas med för kön, i betydelsen kuk/fitta.
Varför är det så svårt att bara låta människor vara människor? Varför måste dom delas upp redan från födseln?
3 kommentarer:
Nu är du ute på djupt vatten. Visst är det så att undersökningar främst ger generella samband. Men det är också ett sådant du lutar dig mot när du säger att individer tvingas in i ett fack. Det du väljer att kalla fördomar, och det jag väljer att kalla antaganden, grundar sig på dessa generella samband. Våra förväntningar styrs alltid av denna statistik. När en person (pga genetiska faktorer enligt mig) faller utanför könets generella ramar bryter denne alltså mot andra individers förväntningar, inte mot en systematiskt uppsatt norm. Att det finns en marknad för "en kokbok för tjejer" har alltså ett biologiskt ursprung samt bidrar inte nämnvärt till normbildning.
Jag skulle också vilja påpeka att det finns områden där det inte råder något överlapp mellan könen.
Och dom förväntningarna förstärks och blir allmängiltiga trots att det inte alls är så egentligen.
Och inom vilka områden då om jag får fråga?
Och dessutom bemöts tjejer och killar helt olika även inom dom områden där vetenskapen visar att det inte finns några genetiska/biologiska skillnader.
Redan som spädbarn får dom olika bemötande även inom dom områdena.
Skicka en kommentar