onsdag, juni 17, 2009

Om att äta sopor...

Jag läser i Expressen att man i Danmark ska samla in kasserad mat från affärer för att sen skänka bort det till hemlösa och liknande. Expressen ställer även en läsarfråga:
Är det rätt ge matavfall till hemlösa?
Nej, det är förnedrande. 18%
Ja, bättre än att gå hungrig. 82%
Det finns redan gott om folk som frivilligt äter mat som affärerna av olika anledningar slängt bort. Jag kommer också och tänka på när Lidl-anställda hällde gift på soporna för att hemlösa inte skulle äta dom.
Vi har en extremt slösaktig matindustri och det slängs så ofantligt mycket fullt ätbar mat helt i onödan.
Det är väll lysande om det kan tas om hand och komma till någon nytta istället?
Jag tycker iofs att detta i sig kanske inte är ett jättebra förslag men det är iaf något. Men också som Inger Thrysin från Frälsningsarmen säger, "[...]ska man inte ta tag i problemet lite tidigare? Varför produceras så mycket mat att tusentals ton slängs varje år?" Jo, men hur ska vi komma framåt?
Att på ett eller annat sätt ta till vara på all ätbar mat som kasseras tycker jag är en bra idé, och varför inte skänka den till hemlösa?
Men viktigast av allt i den frågan, vad tycker dom hemlösa själva?
Som vanligt när det pratas om olika utsatta personer i samhället så pratas det alltid om dom, inte med dom. Vill dom det här själva?
Jag vet faktiskt inte, men om jag själv tänker mig in i att vara hemlös och extremfattig så går jag hellre och hämtar kasserad mat än att tigga och leta igenom sopor på egen hand.

2 kommentarer:

Kin sa...

"Kasserad" mat är oftast mat som det inte är något väsentligt fel på, utan mat bra mat med mindre defekter, som frukt med fallskador så man måste skära bort delar av den, färskvaror som inte är för gammal men har kort datum, osv. Mat som är helt okej, men väljs bort av människor som har chansen att välja ännu bättre alternativ till samma pris.
Dålig mat vore skamligt att behöva äta om man är fattig (skamligt för samhället då då), men fortfarande bättre än att svälta. Bra mat som man måste rensa lite noggrannare eller använda upp snarast borde man snarare vara stolt över om man använder upp istället för att den slängs. Slöseri är inget att vara stolt över!

Mattias S sa...

Verkligen!
Och vill inte hemlösa ha den tar jag den gärna! :)