måndag, oktober 19, 2009

På tal om att vara rasist...

Det var ju rätt passande att jag tydligen skrev en post angående rasism samma dag som Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, får publicerat en debattartikel i Aftonbladet.
Partiledare från alla riksdagspartier uttalar sig så klart negativt och kanske framförallt vår ärade statsminister Fredrik Reinfeldt.
En del menar att debattartikeln kan vara hets mot folkgrupp, något jag tycker är otroligt överdrivet. Jag tycker förövrigt lagarna kring hets mot folkgrupp är överdrivna i sig, det finns uppvigling och det är redan olagligt. Jag tycker inte att uttala sig negativt om en minoritet kan vara olagligt i ett fritt samhälle. Har vi fri press och yttrandefrihet måste det också gälla åsikter vi tycker illa om. Något som jag däremot tycker man kunde kontrollera lite mer är när det presenteras fakta. T.ex att om man inte har hållbara underlägg för fakta-påståenden som man publicerat så måste man antingen betala böter eller publicera en rättning med minst dubbelt så stor spridning som originalet eller nått. Jag är så trött på politiker och andra som slänger sig med siffror som i dom flesta fall knappt ens är direkt relevanta och i allt för många fall inte ens stämmer.
Men jag tappar tråden på det jag ville prata om. Jag ville prata om dom hycklande partiledarna som uttalar sig så negativt dom kan om SD för att plocka PK poäng.
Vi börjar med Göran Hägglund från Kristdemokraterna:
– Jag blir ledsen över att det här kan skrivas i Sverige på 2000-talet. Här är man ju tillbaka till att kategorisera människor på ett förfärligt sätt. Vissa människor är mer värda än andra, vissa människor ska vi skrämma för och visa våra avsky mot.
Att kategorisera människor och att vissa människor värda mer än andra? T.ex. som homosexuella som inte får samma rättigheter och möjligheter som heterosexuella? Att kategorisera och värdera människor olika baserat på kön och/eller sexuell läggning är okej, men inte etniskt ursprung? Sluta hyckla ditt as.

Ska vi se vad Fredrik Reinfeldt har att komma med:

– Detta är kärnan i partiets idé. Man har ägnat en hel helg åt att försöka framställa det som att de har olika intressen. Det har de inte.
De har ett intresse, och det är göra skillnad på människor, skapa ett vi-och-dom-tänkande, misstänkliggöra de som är "dom", och på det sättet lägga grund för en politik där "dom" ska börja skickas ut eller avvisas, säger han till TT.

Ah, typ som att misstänkliggöra sjukskrivna och påstå att dom bara är lata? Att jaga upp och hetsa folk till att börja tycka illa om funktionshindrade som inte klarar av att arbeta, det är visst okej. Eller som ni hur ni presenterar olika intressen för sjukskrivna och dom som arbetar, att vända dom grupperna mot varandra och försöka framställa det som att dom har olika intressen. Det har dom inte. Ja, det är att skapa ett vi-och-dom tänkande, ditt jävla as. Sluta hyckla. Hela eran linje går ju ut på att vända "vi" mot "dom", "vi" som arbetar och är duktiga och "dom" som är lata och går på bidrag. Om man går på bidrag för att man är sjuk, handikappad, flykting eller något annat spelar ingen roll. "Dom" ska bekämpas med piska.

Jan Björklund från folkpartiet har bara det här att säga:
"Att piska upp en hatstämning mot vissa grupper i Sverige kan bara leda till att motsättningarna i vårt samhälle ökar. Tonläget är osmakligt."
Piska upp hatstämning ja. Typ som att börja kräva språktester av invandrare, inte av "riktiga svenskar". Att systematiskt måla upp gruppen invandrare som "passiva, bidragsberoende och fasta i en "bidragskultur"." Eller ja, det är kanske inte hatstämning. Lite smått "tycka illa om och se ner på stämning" är okej, men hatstämning är att gå för långt?

Annars är det väldigt intressant att följa Sverigedemokraternas retorik och vilket samhälle det är dom använder som utopisk bild. Det är liksom Sossarnas folkhems-Sverige som på något sätt målas upp som det svenskaste samhället. Med en stark välfärd, jämlik lönesättning och starka skydd för hederliga arbetare. Sen för dom en politik som går ut på att rasera just välfärd och arbetsskydd. Det är mig mycket svårt att tänka mig hur korkad man måste vara för att rösta på det partiet av någon annan anledning än att man helt enkelt tycker illa om invandrare.
Jag tror dock dom kommer att komma in i riksdagen 2010, men det finns ett par saker som kan hålla dom utanför.
Piratpartiet är en av dom sakerna. Det finns väldigt många unga personer som inte är så insatta i politik men som tycker illa om invandrare och vill ha sin fildelning ifred. Kanske inte direkt den målgrupp som man är stoltast över att ha men om dom ska lägga sin röst på något så tar nog piratpartiet glatt emot den på bekostnad av Sverigedemokraterna.
Det beror också på hur debatten med dom kommer se ut i fortsättningen, dels vilken retorik dom tänker använda sig av i valrörelsen men också hur dom andra partierna och kanske framförallt media väljer att svara på den.
Nån statsvetare pratar i DN pratar om att SD tjänar på buller och bång och att ta ett tydligt kliv till höger. Jag tror inte jag håller med, SD tar för det mesta röster från Sossarna och om SD profilerar sig för starkt till höger kanske dom kommer tappa många av dom rösterna. Men det finns å andra sidan många som har riktigt unkna åsikter om invandrare så dom kanske inte bryr sig. Jag tycker det är lätt att glömma men kan SD få över 20% i Landskrona så är nog sympatierna för dom tankegångar det partiet står för större än man vill tro.

4 kommentarer:

Emelie sa...

Så du tycker det är okej att gå runt och säga "alla bögar är dumma i huvudet", "alla muslimer våldtar", "alla romer snattar" och så vidare?

Mattias S sa...

Nej, det tycker jag inte är okej.
Men det är ett väldigt långt kliv kvar innan det blir olagligt.

Mattias S sa...

Eller, förresten.
Jag tycker det är helt okej.
Jag säger ofta sådana saker, jag menar det inte och jag säger det oftast som en del i ett ironiskt skämt (utom när det gäller judar, dom är faktiskt onda).

Keschup sa...

nSDap