fredag, december 04, 2009

Michael Specter gästar The Daily Show och är intressant...

Michael Specter har skrivit boken Denialism: How Irrational Thinking Hinders Scientific Progress, Harms the Planet, and Threatens Our Lives som verkar ta upp många intressanta saker. Han gästar The Daily Show och pratar om den med Jon Stewart och jag gillar hur han tar upp bilolyckor och jämför riskerna med det jämfört med många andra saker som är mycket mindre farligt men som vi reagerar mycket starkare på. Ja, se klippet själva här.


Jag tycker också Jon Stewarts exempel med är väldigt talande, en uppmärksammad trafikolycka får jättestora konsekvenser medan dom tusentals olyckorna som inte uppmärksammas knappt får några konsekvenser alls. Olyckan han tar upp leder till att miltals med väg får högt stängsel eftersom en person dog medan dom tusentals som hade kunnat räddas med sänkta hastighetsbegränsningar inte får några konsekvenser alls. Dom pratar också vaccin mot t.ex. svininfluensan och hur debatten kring det ser ut.
Det finns många många fler exempel på hur det är på det viset och jag blir sugen på att köpa boken och läsa om det mer.
Men jag tänker mig redan nu att den främsta anledningen till att det är på det här viset är att media i sitt strävande efter att sälja så mycket som möjligt strävar efter bra dramaturgi, inte efter pålitligt och välargumenterade fakta. Man tar in två motsatta sidor i en debatt och ger dom lika mycket utrymme oavsett hur tossig den ena sidan är. Debatten i sig är viktigare än den faktiska frågan.
Där är internet med bloggar och wikipedia osv lika mycket en välsignelse som det är en förbannelse. På wikipedia t.ex. finns det en stor mängd artiklar som är omdebatterade där dom som helt enkelt är uthålligast som får sin version publicerad.
Och det är sällan dom mest rationella som är dom mest uthålliga i sånna situationer.
När det gäller bloggar är det också dom som håller på mest, knyter mest kontakter, är mest kontroversiell och sticker ut som lätt får mest uppmärksamhet, och det är inte direkt heller egenskaper som väger över åt att vara rationell.
Men det ger oss också en frihet att leta upp informationen själva, att kontrollera fakta, att förändra det maktbaserade mediamonopolet.
Men frågan är om det hjälper oss att bli mer rationella.

Inga kommentarer: