lördag, december 05, 2009

Sweatshops...

Man läser ofta om hur hemskt det är med extremt lågbetalda arbetare i olika sweatshops och låglöneländer osv. Som nu senast i Aftonbladet med Noko Jeans som kostar 1500 kronor styck och tillverkas i Nordkorea av arbetare som sisådär tjänar 50 öre i timmen.
Jag tycker det är rent förjävligt, någonting är allvarligt fel i vårat system när det står till på det viset. Men det finns ett talesätt/skämt som går ungefär så här:
- Vad är värre än att vara fattig kines och jobba i en sweatshop?
- Att vara fattig kines och inte jobba i en sweatshop.
Och det ligger faktiskt mycket sanning i det. Vad ska dom göra istället? Om dom väljer att jobba för så lite pengar under såpass dåliga omständigheter, vad är alternativen?
Frågan är större än att det är dåligt med underbetalda arbetare. Vill vi faktiskt ha en förändring på det här måste vi säga ifrån. Vi måste säga att vi inte tycker det är okej att marknadsekonomin driver ner lönerna till så här absurt låga nivåer samtidigt som företaget i sig kanske gör jättevinster.
Men folk verkar inte vara intresserade av det, marknadsekonomin får styra relativt fritt, bara inte här hemma i Sverige. Även om det börjar luckras upp det också.

Sen är det också en fråga om länders utveckling, hur tror man vår svenska industriella revolution såg ut? Våra fabriksarbetare fick inte direkt guld och gröna skogar för sina insatser när det begav sig. Jag vill gärna tro att vi är mer empatiska och civiliserade vid det här laget, men det är vi bara så länge vi ser vad det handlar om. Om det dåliga befinner sig långt bort och/eller sammanhanget inte är direkt uppenbart så verkar vi som samhälle inte direkt bry oss.
Det är rätt tragiskt.

4 kommentarer:

Gulli sa...

Ett som glöms alltid i såna artiklar som AB:s, av 1500 kronorna tar svenska staten 460 kr., 300 i moms och 160 i tull!
En fråga som "hur mycket av vinsten får arbetarna" är otroligt dum, arbetarna får inte en enda krona av vinsten - vinsten räknas som det som blir kvar efter att alla kostnader betalas, därmed lönekostnader!

Gulli sa...

Fel räknat av mig, tullen är självklart betydligt mindre än 160 kr.

Sabina sa...

Det är ett väldigt klurigt ämne. Till exempel finns det exempel från Zambia där fackföreningarna lyckades förhandla upp lönenivåerna till den grad så att fabriker var tvungna att säga upp anställda eller lägga ner/flytta verksamheten. Så saker som verkar bra, t.ex. att lönenivåerna höjs, har även det en baksida.

I det här exemplet kom kinesiska investerare och tog över, anställde zambier men hade som kriterium att få betala löner enligt kinesisk standard. Slutresultatet blev allså lägre löner än innan de fackliga arbetet...

Petter sa...

De betala förmodligen bra jävligt mycket bättre än Sydkorea gör i frihandelszonen i Kaesong. Där får 40 000 arbetare i snitt 75 dollar i månaden. Det är ju dom som är äckliga, sådana löner hade inte ens Sydkorea för 30 år sedan! Och i ett land som skulle behöva importera minst 2M ton mat för att inte vara beroende av FNs World Food Programme/matprogram är det förlöjligande. Mat är dyrt och detta är ett land som inte ens har några oljeresurser och på tok för dålig utvecklad kolgruveindustri. Ett land som blivit förnedrat av omvärlden många gånger om, blivit hotade om vi går längre tillbaka fått sina dammar sprängda av trupper under FN-flagg och som flera gånger blivit lovade civila reaktorer av stormakter, vi skrev tom avtal (ABB) med dom om att bygga nytt högspännings elkraftnät. Inget av detta blev förverkligat och nu står grunden till västerländska reaktorer och förvittra av elementen. Utan kol kan du inte ens tillaga maten om du bor i hus! Omvärlden kommer ha svårt att ha att göra med de diplomatiskt pga all denna historia, det är inte bara att NK har flexat sina militära muskler eller hot.

Trotts allt detta så klarar sig tragiskt nog ändå Nordkorea bättre än varenda afrikanska land under Sahara. Med längre medellivslängd. Ca samma som Ryssland. Övergrepp är alltid fel, men de begås även av våra trofasta handelspartner vi tjänar massor med stålar på, övriga tredje världen. Men nog fan köper vi Tée, kaffe och bananer för det. Av folk som inte har tillgång till grundläggande mänskliga rättigheter. Folk som ofta inte har tillgång till rinnande vatten, el eller skola åt deras barn. Eller länder där en tredjedel har HIV och inte tillgång till bromsmediciner pga deras oförmåga att leda och förändra situationen.