onsdag, januari 13, 2010

Suck, gäsp och gonatt, G-punktens existens ifrågasatt...

G-SpotJa, man kanske skulle ta och börja blogga igen efter jul-, nyårs- och sjukdomsuppehåll, men när jag läser saker känner jag bara suck, gäsp och gonatt.
Jag vet inte ens var jag ska börja med t.ex. Expressens artikel om att G-punkten inte existerar.
G-punkt är en illusion - den existerar inte
Den kvinnliga erogena zonen så kallad G-punkt existerar inte. Forskarna som har studerat 1 800 kvinnor har inte kunnat hitta några som helst bevis på att den omtalade orgasmpunkten finns. De tror till och med att G-punkten är ett påhitt som sporrats av olika magasin och sexterapeuter.
Om vi börjar med att fokusera på hur inihelvete dåligt vetenskapliga rapporter rapporteras av mainstream media så borde det Expressen Arna Sunje gör i nästan vara olagligt. Så missrepresentativ rapportering av något är ju helt befängt. Det är i klass med förtal. Man tar det studien visar och säger något helt annat som inte har med den att göra. Tim Spector, en av forskarna bakom studien, citeras i artikeln där han säger:
Detta är i särklass den största studie som någonsin har gjorts och den visar entydigt att idén om G–punkt är subjektiv
Och ja, det är väll det studien säger. Den säger ingenting om att G-punkten är en myt eller att den inte finns. Att påstå att G-punkten inte finns för att upplevelsen av att stimulera den eller förmågan att hitta den inte är universell är lika befängt som att påstå att tungan inte finns för att inte alla tycker om att tungkyssas.
Nu är det inte bara rapporteringen som brister, även medforskare kommer med riktigt korkade och ovetenskapliga uttalanden:
Andrea Burri, medforskare till samma studie säger till Daily Mail att kvinnor som trodde sig inte ha G–punkten kände sig oftast otillräckliga i sängen.
– Det är oerhört oansvarigt att hävda att det skulle finnas en känslig punkt som egentligen hittills aldrig blivit bevisat.
Andrea Burri menar att påståenden om G–punkten har satt mycket press på både män och kvinnor i sängkammaren.
Jag håller visserligen med, medias rapportering och skriverier om G-punkten är oansvarig, inte minst den här artikeln är ett utmärkt bevis för det. Men det är oansvarigt hur media skriver om sex öht, det är inget unikt för just g-punkten. G-punkten framställs ofta som en sorts magisk knapp man trycker på ett par gånger och så får kvinnan en makalöst fantastisk orgasm, och ja, den skildringen är oansvarig. Men det är minst lika oansvarigt att komma med påstådd vetenskap som säger att den inte existerar.
Nu vet jag inte om det är rapporteringen av den eller studien i sig som är så ovetenskaplig men det här är upprörande ovetenskapligt:
Studien har gjorts på 1 804 kvinnor i åldrarna 24 och 83. De fick fylla i ett formulär och besvara frågor som sitt sexliv. Kvinnorna som deltog i studien var både enäggs– och tvåäggstvillingar. Några av de enäggstvillingarna trodde sig ha hittat sin G–punkt medan deras tvillingsyster inte kunde det.
Hade G–punkten verkligen existerat då skulle båda tvillingarna ha den eftersom de delar samma gen.
Man ställer frågan ifall man hittat den och drar slutsatsen att man har den? Det är så ovetenskapligt och går emot så många vetenskapliga grundtankar att det inte kan kallas för vetenskap öht. Dessutom spelar hormoner en väldigt stor roll enligt vetenskapliga studier jag läst om, och hormoner kan skilja sig åt en hel del även mellan enäggstvillingar.
Precis som Pillow-talk så tycker jag också XKCD hade en fantastisk strip på ämnet:

Andra länkar på ämnet är bland annat det här och det här. Sen googlade jag runt lite för att se om jag hittade något annat intressant på ämnet och kom över den här definitionen på G-Punkten hos Sexualitet och funktionshinder som jag tyckte var ganska bra:
G-punkten
G-punkten är ett speciellt känsligt område i slidans framvägg. G-punkten är vanligen belägen mellan blygdbenets insida och livmodertappen, mot urinröret och undersidan av urinblåsan. Området kan ligga lite åt sidan av slidväggens mittlinje.
Under urinblåsan och runt urinröret finns svällkroppsvävnad och ett komplext nätverk av blodkärl och nervändar. I och omkring urinröret finns även prostatavävnad som är en del i själva urinrörets vägg. Kvinnans prostata består av körtlar och körtelgångar. Vävnaden, som kallas G-punkten, finns hos alla kvinnor och har samma ursprung som den vävnad som hos pojkar utvecklas till prostata. När man stimulerar slidans framvägg så blodfylls den. G-punkten blir hårdare och känns annorlunda än vävnaden runt omkring. Reaktionen känns tydligare om man trycker och masserar ganska hårt än om man gör lättare smekningar. Detta eftersom vävnaden består av speciella receptorer som svarar på just tryck.
G-punkten kan vara svår att urskilja när kvinnan inte är sexuellt upphetsad och det kan vara en förklaring till varför den inte känns vid en rutinmässig gynekologisk undersökning. Vid stimulering är reaktionerna förstås individuella och varierande. Det finns kvinnor som beskriver att de inte känner något speciellt när de masserar slidans framvägg. Andra kvinnors beskrivning är en känsla av att vara kissnödig, även om man nyss kissat. Om man fortsätter att massera och trycka mot G-punkten så kan den känslan övergå i tydliga lustkänslor och en kraftigare sexuellt njutning.

Inga kommentarer: