onsdag, januari 26, 2011

Ironin slår till igen...

Lite kul att någon kommer hit till min blogg och talar om för mig vad rullstolsburna tycker är roligt och inte samma dag som jag skriver om att vara funktionshindrad.
Fun fact!
Jag satt i min rullstol när jag läste det där angående vad rullstolsburna tycker är roligt och inte.

5 kommentarer:

Skatan sa...

Tack för din kommentar hos mig som jag kopierat svaret från mig här nedan:

Jag förstår att jag sårat dig på något sätt … men humorn är som allt annat olika hos olika människor ... och många rullstolsburna tycker inte heller, som jag, att det här var särskilt roligt ... jag känner några som är rullstolsburna jag också. Att håna någon som Birro för att han blev arg och upprörd över att ha blivit ”lurad” att hjälpa en hjälplös … i det här fallet en som Birro inte trodde kunde gå … att hämta sin väska … tycker inte JAG är roligt och tycker heller inte att min uppfattning är trångsynt. Jag tycker inte heller att det är roligt när Robert Gustafsson t ex skojar om människor som stammar, eller är blinda, jag tycker inte att det är roligt att skoja om tjockisar, jag tycker inte … eller t ex kalla oss pensionärer eller 40-talister för "fettberg" som Nuder gjorde är roligt ...

Jag tycker helt enkelt inte det är roligt att göra sig rolig på andra människors bekostnad.

Och jag är INTE trångsynt … kanske ”fördomsfull” för att jag inte vet bättre … men INTE trångsynt om någon förklarar för mig. Som du har gjort.

Tack för att du gjorde det. Så att jag i min tur fick förklara ...

Mattias S sa...

Att någonsin uttala sig att en hel grupp människor tycker en eller annan sak är i min värld otroligt trångsynt.
Att ens komma på tanken att göra det är liksom en grundsyn som är roten till rasism och andra minoritetsförtryckande saker.
Ironin blir också dubbel när man gör det i ett inlägg som handlar om just hur dåligt det är att göra det.

Mattias S sa...

ps, jag blev inte ett dugg sårad. :)

Skatan sa...

I så fall är du också trångsynt för mig veterligen drar du också ofta människor över en kam i dina resonemang här på bloggen. Och jag sa inte uttryckligen att ALLA rullstolsburna skulle ta illa upp och inte gilla skämtet ... jag frågade mig bara hur EN "riktig" rullstolsburen... eftersom flickan ju bara spelade ett spel ... skulle kunna uppfatta det hela.
Och det var ju bra att jag inte sårade dig i alla fall. Men du sårade mig i ditt svar på min kommentar ... sättet du formulerade dig på, ordvalen och vad de står för: trångsynt och avskyvärd var epitet som du gav mig. Bara för att jag har en annan uppfattning om vad som är roligt och att jag tycker att det är skamligt att utnyttja en grupp rörelsehindrade, rullstolsburna, i ett så plumpt skämt. Vad är det för skillnad på att säga att du som rullstolsburen vet hur ALLA rullstolsburna tycker i det här fallet ... Min reaktion kanske kan tänkas hjälpa dig till ett mer empatiskt bemötande av oliktyckare i framtiden.

Mattias S sa...

Skatan: Ja, jag är otroligt trångsynt, tyvärr.
Påpeka gärna vid konkreta exempel så ska jag ta det till mig eventuellt formulera och/eller tänka annorlunda framöver.
Du sade: "Fråga någon som är rullstolsburen på "riktigt" får du höra hur kul det är."
Det är ingenting frågande där. Det är att du talar om för mig att en rullstolsburen person skulle hålla med dig om att det inte är roligt.

Nej, att jag kallar dig trångsynt och ditt hänvisande till en grupp människor på det sättet för avskyvärd har absolut INGENTING att göra med att vi tycker att olika saker är roliga.
Att du inte inser vad det är jag kritiserar förstärker bara det jag säger.

Din bild av klippet som ett utnyttjande av rullstolsburna håller jag verkligen inte alls med om.
Programmet driver med människors reaktioner.
Det driver inte med rullstolsburna.
Jag tycker inte det är någonting jättebra eller jätteroligt, eventuellt lite småkul.
Just det specifika fallet med Birro så tycker jag det är oerhört roligt hur just det jag kritiserade honom för till att börja med bevisas och förstärks 10 gånger om när det visade sig vara ett dolda kameran inslag.

Jag har aldrig någonsin påstått någonting om att alla rullstolsburna tycker si eller så, jag vänder mig emot användandet av grupper på det sättet.
Inom alla grupper finns det många olika åsikter.
Jag har bara sagt vad jag tycker och sen sagt att jag har träffat väldigt många rullstolsburna människor i mina dagar som alla har haft väldigt olika åsikter, humor, smak osv.

Jag uttrycker mig ofta väldigt hårt och spetsigt vilket lätt kan tas hårt och personligt.
Jag är inte helt enig med mig själv om det är ett problem eller inte.
Mina hårda och spetsiga ordval och ton är inte så mycket riktat till dig som person utan till fenomenet att hänvisa till grupper på det sättet.
Just den handlingen av dig tycker jag är avskyvärd.
Men det betyder inte att du är avskyvärd som person.
Jag gör själv saker som jag i efterhand finner avskyvärda titt som tätt.
Men jag försöker lära mig av det och inte göra om samma misstag igen.

Och återigen, det här handlar ingenting om att vi tycker olika om huruvida det var roligt eller inte. Jag ser väldigt enkelt hur man inte kan se något roligt i det där och jag har inga som helst problem med att man inte tycker det är roligt.
Det handlar inte ens om huruvida det är att utnyttja rörelsehindrade eller inte, vilket jag faktiskt har ganska stora problem med att man kan tycka.

Det handlar om att du fördomsfullt och trångsynt hänvisade till en grupp människor som en homogen massa med en åsikt i en fråga.
Att du verkar ha tagit åt dig av det visar på att du är en åtminstone relativt bra person.
Även bra personer gör dumma saker ibland.
Och att uttala sig på det där sättet är väldigt dumt.