lördag, januari 08, 2011

Jag svarar i inlägg istället för i kommentarerna...

...då blogger inte tillät mig svara så här långt.
”För att jag kopplar det till rätten till sin egen kropp när det handlar om sex, samt att oavsett vilken syn du själv har så är det få som anser att sex och äta chips framför teven är något jämförbart.”

Jag tycker rätten till sin egen kropp är lika stark om det handlar att slippa få något uppkört i röven eller att slippa sitta i en soffa man inte vill vara i.
Och precis som du säger så är det få som tycker det är något jämförbart men jag tycker samhället skulle må väldigt bra av att det pratades om det som om det vore det.
Jag är så trött på att se tjejer bli offerstämplade och/eller skuldbelagda för att dom beter sig på fel sätt kring sex.
Den offerstämplingen och skuldbeläggandet är någonting jag vill komma ifrån, det är någonting jag vill bekämpa.
Genom att då säga att det är helt okej att göra saker även om man inte tycker dom är så jävla trevliga i sig vare sig det handlar om analsex eller någonting annat försöker jag lyfta bort det.
Det kan vara lite problematiskt eftersom jag samtidigt vill just trycka så jävla hårt på rätten till ens egen kropp, ens egen vilja och att tjat är helt oacceptabelt.
Men jag tycker faktiskt jag lyckades kombina båda sakerna ganska bra.

”Och jo det är jävligt relevant att tala om något generellt här, du kan inte jämt och ständigt dra upp undantag, du riskerar att individualisera problemen då. och sådant här kom ju upp i debatten #prataomdet.”

Man kan prata om det generellt utan att osynliggöra, offerstämpla och skuldbelägga minoriteter, och det tycker jag att jag lyckades ganska bra med i mitt svar.

”Speciellt när detta handlar så mycket om könsnormer så hur konstruktivt (eftersom du säger att jag inte är konstruktiv) är det att börja tala om undantag hela tiden? nej det finns ingen motsättning att tala om könsnormer och ta upp undantag, att då även tala om vad individer tycker. Så det menar jag inte.”

Jag tycker det är oerhört konstruktivt att i generella svar ge ett så brett och heltäckande svar som möjligt.
Att hela tiden ta upp alternativ till normen. Du kallar det undantag, jag väljer alternativ.
Att ge helt generella svar är otroligt destruktivt och det är ju just det som är bland mina största invändningar mot de idiotiska svar som Aftonbladets experter gav.
Tror du normer och strukturer förstärks eller försvagas av att man tar upp alternativ?
Tror du normer och strukturer förstärks eller försvagas av att man enbart pratar generellt?

”Jag skrev "ni". Det var en reflektion över debatten samt vad jag själv läst och hört på många olika ställen. ”

Vilka är ”vi”? Om du ska klumpa ihop mig med andra människor så vill jag gärna veta vilka det är.
”Och på samma gång, jag anser att det var nära en förminskning när du började skriva att "det spelar väl ingen roll!" i en tidigare kommentar.”

Mannens prostata spelar överhuvudtaget ingen som helst jävla roll när det handlar om män som tjatar på sina kvinnliga partners om att dom vill rövknulla dom.
Det är fel att tjata, punkt.
Vad fan har prostatan med det att göra?

”En förminskning av problemet där budskapen ser så jävla olika ut när det handlar om orgasmer och beroende på om det riktar sig till kvinnor eller män. ”

Jag håller med om det problemet. Riktigt jävla mycket.
Vad har jag gjort för att förminska det?

”Att då börja komma in på att inte fixera sig vid orgasm och att vi som talar om detta problem typ försöker att efterleva en man som norm, ja det anser jag vara förminskande.”

När NoBoyToy i sin ignorans liksom försöker bevisa att kvinnor inte kan njuta av analsex så behövs det att man säger till på skarpen att så inte är fallet.

”För seriously, vad hjälper det dom kvinnor som VILL ha mer orgasmer när dom har sex med sin pojkvän? Men det inte går pga könsnormer.”

Jag vet faktiskt inte ens vad du pratar om…

”Men kom igen, det generella, hur tror du att flest där ute onanerar? Genom stimulans av könet eller av typ knäskålen? Och nej att svara "vad spelar det för roll!" då är inte ett giltigt svar, det spelar roll.”

Genom att stimulera könet.
Men det svarar ju inte på min fråga om hur man kvantifierar stimulans.

”För att det handlar om att diskutera ur ett strukturellt- och könsperspektiv.”

Men det gör du inte. Vill du diskutera kring normer, könsroller och strukturer så kan vi göra det. Men det är inte det du, eller NoBoyToy, gör. Ni diskuterar utifrån helt blandade perspektiv.

”Du och jag har uppenbarligen helt olika syn på detta så att ha en konstruktiv diskussion kommer nog vara svårt, om inte omöjlig.”

Jag vet inte ens vad det är du syftar på att vi har så olika syn på.

”Opps, sorry dubbelpost!”

Tog bort den ena.

”Det är inte jag som har sagt till kvinnor hur länge som helst att dom är "sjuka" och "onormala" om dom inte får orgasm av enbart vaginalt sex. Och vi är knappast där ännu där denna patriarkala syn är borta, därför tycker jag att det är viktigt att också ha en fokus på att tala om klitorisstimulans, och hur klitoris stimuleras på olika sätt, eftersom det finns olika sätt att göra det på vilket jag tänker att du redan vet.”

Kan bara instämma, men det svarar inte på min fråga.

”Att ha denna fokus ser jag som ett sätt att motarbeta denna patriarkala syn.”

Ett fokus på att det finns ett rätt allmänt sätt att ha sex på och sedan alternativa saker man eventuellt kan göra kanske motarbetar en patriarkal syn men det byter bara ut patriarkatet mot en annan övermakt som talar om för människor vad som är rätt och fel kring deras sexualitet.

5 kommentarer:

BitterFeminist sa...

"Det kan vara lite problematiskt eftersom jag samtidigt vill just trycka så jävla hårt på rätten till ens egen kropp, ens egen vilja och att tjat är helt oacceptabelt.
Men jag tycker faktiskt jag lyckades kombina båda sakerna ganska bra."

Ja problematiskt, och det tycker just ur det jag skrev om att kunna motverka en patriarkal syn. Skuldbeläggandet du tar upp går också ut över tjejer som inte vill ha analsex, eller inte gillar porr, som inte gillar det som andra kan tycka är så "porrigt". Ofta genom att dom kallas "pryda" eller "moralister", osv.

"Man kan prata om det generellt utan att osynliggöra, offerstämpla och skuldbelägga minoriteter, och det tycker jag att jag lyckades ganska bra med i mitt svar."

Ja det går att prata om det utan att göra det, men jag ser inte att jag "osynliggöra, offerstämpla och skuldbelägga minoriteter".

"Tror du normer och strukturer förstärks eller försvagas av att man tar upp alternativ?
Tror du normer och strukturer förstärks eller försvagas av att man enbart pratar generellt?"

Jag ger inte helt generella svar, jag talar också om dom som gillar saker som analsex, jag skriver att jag är medveten om det. När jag vill diskutera en strukturer och förväntningar som kommer utav normer så lägger jag inte till i var och varannan mening att jag är medveten om det. men jag kan nämna det i texten.

"Vad fan har prostatan med det att göra?"

Jag har redan besvarat detta i en kommentar och som jag ser att du också besvarat mig.

"Jag håller med om det problemet. Riktigt jävla mycket.
Vad har jag gjort för att förminska det?"

Om jag säger att jag anser att den ojämställdhet som finns gällande orgasm, och nämner alla dom kvinnor som anser att detta är ett problem för dom med deras eget sexliv där dom får mindre orgasmer än sin pojkvän och han anser att det inte är ett problem som spelar så stor roll. Och i sin tur får kvinnor då höra från andra i samhället att orgasm inte är så viktigt så dom ska alltså sluta tänka över problemen i sexliv. Om du då kommer in och säger "men orgasm är inte hela världen" så bidrar du till problemet. Du kanske då anser att du vänder dig till båda, men det är inte mannen som har problemet, det är kvinnan, så för henne gör du inget.

Och vad som har sagt om analsex är väl att det finns kvinnor som kan få det, och det brukar för det mesta handla om att stimulera klitoris på något sätt. Inte enbart genom penetration alltså.

Mattias S sa...

Jag började svara men jag har helt tappat perspektiv på vad det är vi faktiskt diskuterar.
Det verkar som vi diskuterar diskussionen mer än saken i sig.

Men:

"Om jag säger att jag anser att den ojämställdhet som finns gällande orgasm, och nämner alla dom kvinnor som anser att detta är ett problem för dom med deras eget sexliv där dom får mindre orgasmer än sin pojkvän och han anser att det inte är ett problem som spelar så stor roll. Och i sin tur får kvinnor då höra från andra i samhället att orgasm inte är så viktigt så dom ska alltså sluta tänka över problemen i sexliv. Om du då kommer in och säger "men orgasm är inte hela världen" så bidrar du till problemet. Du kanske då anser att du vänder dig till båda, men det är inte mannen som har problemet, det är kvinnan, så för henne gör du inget."

Du missar helt vad som gav upphov till den diskussionen, nämnligen NoBoyToys påstående om att det inte finns någon fysisk anledning för kvinnor att njuta av analsex.

Du missar sammanhanget hela tiden verkar det som och det är väll just därför jag hela tiden känner mig så förvirrad och vilsen när jag försöker svara dig.

Mattias S sa...

Förövrigt sade jag inte att det inte var hela världen, jag sade att sex och njutning handlar om så mycket mer än bara orgasm...

Fan vad irriterad jag känner mig på dig egentligen som tar sakerna ur sitt sammanhang och ändrar på det jag säger.

BitterFeminist sa...

Mattias:

"Fan vad irriterad jag känner mig på dig egentligen som tar sakerna ur sitt sammanhang och ändrar på det jag säger."

Och jag blir irriterad på att du påstår att jag gör det, för det var inte min mening att det ur sitt sammanhang. vad jag har sagt i detta går att läsa på min blogg och mina svar. Jag har flera gånger förklarat vad jag menar och inte menar.

Och nu börjar jag glömma bort saker som jag skulle säga, detta är tröttande. Så nu tänker jag äta en skål med jordgubbskräm med mjölk.

A sa...

BitterFeminist:Varför måste kvinnlig orgasm och att njuta av en viss typ av sex utan att det enbart ger en orgasm stå som motsättningar till varandra.

Bara för att man inte får orgasm av analsex betyder inte det att man inte kan ha analsex, njuta av det och få orgasm under sexets gång (genom tex stimulans av klitoris).

Som jag förstod det menade Mattias inte att orgasmen är oviktig utan att man kan njuta av sexuella praktiker som inte i sig ger en orgasm därav "orgasm är inte hela världen", exempelvis är det få som får orgasm enbart av att bli smekt över brösten men många uppskattar det ändå.