lördag, januari 08, 2011

Penetrationssexnormen både i porr och i resten av samhället samt mer om analsex...

BitterFeminist skriver om analsex i porren:
Porren, och kanske borde jag också nämna att det handlar mest om mainstream-porren här, har vad jag skulle säga besatthet i penetrering, och andra saker. Analsex (penetrering) är minst lika vanligt, om inte vanligare, än vaginalt sex.
Jag håller fullständigt med om att mainstream porr är helt besatt vid penetrering. Men att ens nämna att anal penetrering skulle vara vanligare än vaginal penetrering förstår jag inte poängen i.
Det är inte sant.
Att ens frågande undra om inte analsex är vanligare inom porren gör ingen som helst nytta, ta reda på det istället om en faktiskt undrar istället för att grundlöst spekulera.
Den retoriska poängen man försöker ro hem med den typen av frågeställningar tycker jag är oerhört destruktiv för en vettig debatt och det är så jävla trist att se den.

Men, mainstream porr är fascinerande besatt vid penetration.
Även om det är fetischporr det handlar om så är fetischgrejen nästan alltid bara ett förspel till själva huvudakten som är penispenetrationen i mainstream porr.
Men, hur skiljer sig den synen på sex ifrån den vi ser hos sexualrådgivare i olika kvällstidningar? Eller tjejtidningar?
Jag tycker väldigt ofta porren får all för stor skuld för dåliga sexnormer i samhället. Jag ser det oftare som att porren är att uttryck för samhällets dåliga syn på sex och könsroller.
Inte att samhällets dåliga syn på sex och könsroller är porrens fel.

Sen det här med risker med analsex, BitterFeminist länkar till NoyBoyToy som skriver:
Att inbilla sig att analsex är en till 100% riskfri sexaktivitet är att utse sig själv till idiot.

Det är iofs sant, men på det vill jag också svara:
Att inbilla sig att riskerna med anal penetration utfört på ett bra sätt är större än riskerna med vaginal penetration är att utse sig själv till idiot.
Jag undrar lite över hur mycket egen erfarenhet av analsex alla dessa riskhetsare har.
Analsex ÄR inte farligt.
Att trycka in kuken, eller något annat, i röven trots att det är för trångt och gör ont är inte bra. Men det gäller alla andra kroppsöppningar också!
Det är inget magiskt eller jättespeciellt med just analen.
Det finns risker med analsex och om man är oerfaren finns det en del saker man behöver tänka på.
Men att hela tiden hålla på och överdriva riskerna med anal penetration samtidigt som man inte öht nämner riskerna och problem med vaginal penetration så kommer man inte vidare till ett mer sexualupplyst samhälle med en mer vettig debatt.
Men förstärker bara normen kring den problemfria vaginala penetrationen.
Inom porren så finns det väldigt mycket olika typer av analsex, att använda sig av selektiv källanvändning och hela tiden bara ta dom exempel som styrker ens eget argument och perspektiv ger liksom inte heller ett särskilt bra diskussions underlag.
Det finns porrskådespelerskor som vräker i sig muskelavslappnande och smärtstillande för att kunna ha analsex så som regissören tänkt sig.
Det finns porrskådespelerskor som tycker det är mycket lättare och mindre slitsamt att ha mycket analsexscener eftersom fittan blir betydligt mer öm efter långa scener.
För att två olika exempel. Att hela tiden bara hålla på och referera till ena sidan är bara trångsynt.

Om man faktiskt vill förändra normer och ge mer perspektiv kan man inte hålla på och osynliggöra andra perspektiv genom att hela tiden helt ursinningslöst argumentera utifrån bara ett perspektiv.
Men sen finns det ju dom som NoBoyToy som går ännu längre och till och med förnekar andra perspektiv när man ställs inför dom.
Hur ska det gå att ha en saklig och upplyst debatt när en stor grupp av människor helt enkelt förnekar verkligehten?
Jag pratar om min verklighet och dom förnekar den. Det känns inte bra.
När jag tar upp det så börjar det pratas om strukturer, generellt, majoriteten och liknande.
Och ja, de strukturer som finns i samhället och hur det ser ut för majoriteten skiljer sig en hel del från min verklighet.
Men att förneka att den existerar öht eller att överdriva dess ovanlighet stärker de begränsande och trångsynta normer som formar vårat samhälle.
Och är det inte det vi vill kolla ifrån?

Öppna ögonen för fler perspektiv och börja acceptera saker även om ni tycker det verkar konstigt och inte kan föreställa er hur det funkar.

Analsex gjort på ett vettigt sätt är inte farligt.
Att bli analt penetrerad kan vara väldigt skönt både för män och kvinnor.
Det är verkligheten.
Om ni accepterar det så kan vi gå vidare och kanske ha en konstruktiv diskussion om hur vi ska försöka ändra de normerna som är fokuserade på penetration, eller att kvinnor ska ställa upp, eller att män förväntas vara dom som tar initiativ, eller vad det nu kan vara.

Vi feminister slåss egentligen på samma sida, men när vissa idioter osynliggör, förnekar och bestämmer över personers individuella sexualitet så är dom bara nyttiga idioter åt anti-feministerna.

miniupdate: Jag kom på att Duktiga och Intelligenta Tanja Suhinina bloggat bra om fittproblem i samband med vaginalsex och så även Elin Grelsson. Och säkert många andra om man letar vidare.

15 kommentarer:

BitterFeminist sa...

"Jag håller fullständigt med om att mainstream porr är helt besatt vid penetrering. Men att ens nämna att anal penetrering skulle vara vanligare än vaginal penetrering förstår jag inte poängen i.
Det är inte sant."

Det skulle kunna vara vanligare, jag har inte nämnt att så verkligen är fallet. Det var mer en reflektion över hur vanligt analsex är, det känns vanligare än vaginalt sex i alla fall. Och det är mycket vanligare än att en kille går ner på en tjej och slickar henne. Tycker just sånt nästan var vanligare förr i porren.

"Men, hur skiljer sig den synen på sex ifrån den vi ser hos sexualrådgivare i olika kvällstidningar? Eller tjejtidningar?
Jag tycker väldigt ofta porren får all för stor skuld för dåliga sexnormer i samhället. Jag ser det oftare som att porren är att uttryck för samhällets dåliga syn på sex och könsroller.
Inte att samhällets dåliga syn på sex och könsroller är porrens fel."

Det finns inget som utesluter kritik mot annat bara för att jag skriver om porr, jag kan inte skriva om alla på samma gång i samma inlägg. Men nu handlade inlägget om porr och inte kvälls- eller tjejtidningar, och det ska gå att diskutera en sak utan att debatten ska spåra ut att handla om allt annat också.

Mattias S sa...

"Det skulle kunna vara vanligare, jag har inte nämnt att så verkligen är fallet. Det var mer en reflektion över hur vanligt analsex är, det känns vanligare än vaginalt sex i alla fall. Och det är mycket vanligare än att en kille går ner på en tjej och slickar henne. Tycker just sånt nästan var vanligare förr i porren."

Det var en reflektion som inte har med verkligheten och göra och blir att utgå ifrån ett perspektiv som inte stämmer.
Att överdriva saker och ting hjälper ingenting i debatten.
Dessutom vill jag nog påstå att det inte alls är SÅ mycket vanligare med kuk i anal än med killar som slickar fitta.
Fittslick är väldigt vanligt i porren det också.
Men jag vet inte hur fördelningen ser ut.
För en överblick av mainstreamporr kan http://fifialfa.com/ vara bra.

"Det finns inget som utesluter kritik mot annat bara för att jag skriver om porr, jag kan inte skriva om alla på samma gång i samma inlägg. Men nu handlade inlägget om porr och inte kvälls- eller tjejtidningar, och det ska gå att diskutera en sak utan att debatten ska spåra ut att handla om allt annat också."

Om man argumenterar utifrån strukturer och normer så är alltid allting närvarande.
Om man diskuterar porr tycker jag att det behöver sättas i sitt perspektiv för att det ska bli konstruktivt.

BitterFeminist sa...

"Det var en reflektion som inte har med verkligheten och göra och blir att utgå ifrån ett perspektiv som inte stämmer.
Att överdriva saker och ting hjälper ingenting i debatten."

Kanske inte men det var en ändå ett uttryck över hur vanlig analsex är.

"Dessutom vill jag nog påstå att det inte alls är SÅ mycket vanligare med kuk i anal än med killar som slickar fitta.
Fittslick är väldigt vanligt i porren det också.
Men jag vet inte hur fördelningen ser ut.
För en överblick av mainstreamporr kan http://fifialfa.com/ vara bra."

Jag håller inte med, det finns för det första många fler genrer som handlar om just allt annat än att slicka fitta, och mycket mer av dom porrfilmerna än det alls finns av porrfilmer som har fokus på att slicka fitta. Och mainstream porren, gonzo porn, har med mycket mindre fittslickande och smekande än vad dom har penetrering, oavsett om det rör sig om vaginalt, analt, eller oralt.

Detta brukar också tas upp som ett av problemen med mainstream porren, att kvinnans njutning sätts i andra rum där sådant som lite klitoris stimulans är ett av problemen. Det är en av flera anledningar till varför alternativ/feminist porr ens görs och varför något som Feminist Porn Awards av Good for Her gjordes.

Samt vill du ha en indikation så: http://www.dshs.state.tx.us/hivstd/conference/2008/handouts/Pre_Sexuality.pdf kan denna visa lite mer vad porren innehåller.

"Om man argumenterar utifrån strukturer och normer så är alltid allting närvarande.
Om man diskuterar porr tycker jag att det behöver sättas i sitt perspektiv för att det ska bli konstruktivt."

Allting är närvarande betyder inte att jag kommer skriva om precis allting som överhuvudtaget kan beröra det ämne jag tar upp. Och det ena utesluter inte det andra, vilket du verkar tro om det jag skriver.

BitterFeminist sa...

Men shit, länken igen:

"http://www.dshs.state.tx.us/hivstd/conference/2008/handouts/Pre_Sexuality.pdf"

Kan inte direkt länka då blogspot ogillar längre länkar.

BitterFeminist sa...

Men vad fan, blogspot, skärp dig!!

Helvette.

Okej en kortare länk:

http://bit.ly/dABDq0

Mattias S sa...

Att penetrationssexet är extremt fokuserat säger jag inte emot.
Men att det skulle vara ovanligt med man som slickar fitta inom mainstreamporren stämmer inte.

Sen tycker jag det är rätt fascinerande hur man kan dra slutsatsen om att kvinnans njutning inte är i fokus i mainstreamporr.
Att kvinnorna som blir knullade får konstanta halvtimmesorgasmer är liksom rätt standard.
På vilket sätt deras njutning skildras och vad det är som ger njutning är dock problematiskt.

Men i en vanlig porrfilm så njuter kvinnan så inihelvete, vara sig hon suger kuk, blir knullad vaginalt eller analt.
Det där med att kvinnans njutning i porrfilm är något jag har stött på flera gånger och tyckt det varit en förbluffande slutsats varje gång.

Sen undrar jag om du ens läst studien du länkar till.
56% av scenerna hade analsex.
54% av scenerna hade male to female oral sex.

Då stämmer ju min uppfattning att analsex är något, men inte mycket vanligare ganska bra.

Men jag vill verkligen fokusera på det där med kvinnans njutning.
Jag tycker det är en jävligt inkompetent slutsats att dra.
Kvinnlig njutning syns mycket mycket mer än manlig njutning i porren.
Perspektivet som vanlig porr har är nästan alltid mannens.
Mannen som ser kvinnan njuta av att bli knullad.
De kvinnliga uttrycken för njutning är mångfalt fler än mannens.

Det som bör problematiseras är inte avsaknad av kvinnlig njutning, för det finns det i överflöd.
Det som bör problematiseras är hur porrfilmsnjutningen står sig i relation till verklig njutning.

Och utifrån det perspektivet är det väldigt enkelt, sakligt och vettigt att diskutera kring analsex. :)

I den sexguide jag håller på och skriva så tar jag upp ganska mycket kring det.
Hur majoriteten av kvinnor njuter av analsex i porrfilm mot hur "många" kvinnor njuter av analsex privat.
Då jag inte har någon kvantitativ studie bakom mig så kan jag inte uttala mig om majoriteten privat.

BitterFeminist sa...

Om poängen är att kvinnans njtutning består huvudsakligen av penetrering och att skrika högt, så visst då är det njutning. Men att se en kinna bli slickat/smekt till orgasm, det är ovanligt i jämförelse. porr scener består oftast av att det är killen som sprutar i slutet, så hans utlösning görs till en huvudpunkt, inte kvinnans.

Du vände dig emot att analsex skulle vara vanligare, då förekomma oftare, än vaginalt sex.

"Jag tycker det är en jävligt inkompetent slutsats att dra."

Det förändrar inte att det är en av dom vanligaste orsakerna till att feministisk porr ens kom till, eller annan alternativ porr.

Och ja porren visar en skev syn till verklig njutning.

Mattias S sa...

"Om poängen är att kvinnans njtutning består huvudsakligen av penetrering och att skrika högt, så visst då är det njutning. Men att se en kinna bli slickat/smekt till orgasm, det är ovanligt i jämförelse. porr scener består oftast av att det är killen som sprutar i slutet, så hans utlösning görs till en huvudpunkt, inte kvinnans."

Ja, men även där är det ofta en himmelsk njutning för kvinnan att få sperma sprutat i ansiktet.
Återigen är det mannens aktion som ger kvinnan njutning.
Kvinnans njutning är i fokus.
Mannens handling är i fokus.
Det är min snabbsammanfattning.

"Du vände dig emot att analsex skulle vara vanligare, då förekomma oftare, än vaginalt sex."

Ja, det vänder jag mig emot eftersom det inte stämmer.
Penisvaginal penetration förekom i 86% av scenerna.
Det är 50% vanligare med penisvaginal penetration jämfört med penisanal penetration.
Det är ganska mycket.

"Det förändrar inte att det är en av dom vanligaste orsakerna till att feministisk porr ens kom till, eller annan alternativ porr."

Det förändrar ju inte att det är en felaktig slutsats. :)

"Och ja porren visar en skev syn till verklig njutning."

Ja, väldigt.
Och det gäller även mannens njutning.

BitterFeminist sa...

Nej jag håller inte med om att det är en felaktig slutsats, det handlar om att inte utgå ifrån porrens syn på vad som är njutning och inte för kvinnan. Där poängen med alternativ/feministisk porr är att gå efter vad många kvinnor gillar och hur dom får njutning.

Mattias S sa...

Att påstå att mainstreamporr inte handlar om kvinnans njutning är idiotiskt.

Att det är en väldigt konstig representation av vad som är kvinnlig njutning däremot...

BitterFeminist sa...

"Att påstå att mainstreamporr inte handlar om kvinnans njutning är idiotiskt."

Vad mainstreamporr anser är kvinnlig njutning är just problemet, dom tar tolkningsföreträde vilket är jävla fel.

Det är som att ett gäng personer skulle sitta och snacka och alla komma fram till att kvinnor får mest njutning av att suga kuk, sen om flera andra kommer in i debatten och protesterar så spelar det inte ett piss roll om gruppen försvarar sig med "men vi har kvinnlig njutning som fokus!". Det är falskt från deras sida och ursäkten bryr jag mig inte ett dugg om.

BitterFeminist sa...

Att sitta och säga att porren visst bryr sig om kvinnlig njutning, vad är det om inte att utgå ifrån porrens syn på vad som "är" kvinnlig njutning? Men visst, den som vill utgå ifrån den synen får väl göra det, men kom inte och kräv att andra ska göra det.

Mattias S sa...

Kritisera porren för hur den framställer kvinnlig njutning och av vad, jättera.
Kritisera den för att kvinnlig njutning inte är med alls, idiotiskt.

Om man ser på det historiskt med försvinnandet av den kvinnliga orgasmen iochmed 1800-tals romantiken så är porren inte en del i det förtryckandet av den kvinnliga sexualiteten utan i en helt annan.

När man argumenterar om att porren inte visar kvinnlig njutning och pratar om tabu kring kvinnlig sexualitet så blir det bara så jävla fel på vilket sätt det ofta görs.

Och ja, porrens sätt att säga "detta är kvinnlig njutning" är problematisk och dålig.
Men än mer problematiskt och dåligt är det när personer som NoBoyToy försöker säga vad som är kvinnlig sexuell njutning.

BitterFeminist sa...

"Kritisera porren för hur den framställer kvinnlig njutning och av vad, jättera.
Kritisera den för att kvinnlig njutning inte är med alls, idiotiskt."

Min poäng handlar om att jag är emot att låta porren få ta tolkningsföreträde över vad som är kvinnlig njutning, att då säga att dom visar kvinnligt njutning är att spela på deras regler. Det vände jag mig emot. För det är i mitt tycke att låta dom få bestämmanderätten.

"När man argumenterar om att porren inte visar kvinnlig njutning och pratar om tabu kring kvinnlig sexualitet så blir det bara så jävla fel på vilket sätt det ofta görs."

Det görs inte jävla fel, men du gör jävla fel när du inte ens verkar vilja förstå vad poängen är. Men det spelar ingen roll, att du inte håller med om tillvägagångssättet gör det inte fel för det.

Mattias S sa...

BitterFeminist: Jag vänder mig lika mycket emot när du säger att det porren visar inte är kvinnlig njutning som när porren säger att det är kvinnlig njutning.

Det är ett exempel på kvinnlig njutning.
Det är inte representativt för kvinnlig njutning.
Men det är kvinnlig njutning.

När du, och andra, påstår att det inte är kvinnlig njutning så bestämmer NI att de kvinnor som njuter på liknande sätt gör fel.

Det är en vidrig utgångspunkt.