torsdag, maj 26, 2011

Nej, omskärelse av spädbarn räddar inte liv

Det är väldigt sällan jag förstår mig på den debatt som förs i samhället i allmänhet men bland de för mig mest obegripliga debatter som förs är den om omskärelse av spädbarn.
Den här artikeln av en kvinna som hävdar att hennes mans omskärelse räddade hennes liv som argument mot San Franciscos föreslagna förbud av omskärelse av omyndiga prickar in en av de poänger som jag har svårast att förstå.
San Francisco's ballot initiative would prohibit circumcision on all males under the age of 18. It would allow no religious exemptions, and it apparently gives no regard to the numerous studies demonstrating that male circumcision can substantially reduce—by more than 50%—the transmission of the HIV virus during sex.
Jag tycker åldersgränsen på 18 år känns väl hög, 15-16 års-gräns hade jag tyckt varit bättre. Men diskussionen som sådan handlar om  omskärelse av spädbarn.
Spädbarn är väldigt sällan sexuellt aktiva så jag kan inte för mitt liv förstå hur det används som ett argument i den här debatten.
Argumenten mot omskärelse handlar om att man genomför ett kosmetiskt kirurgiskt ingrepp på en individ helt utan dess samtycke.
När personen är gammal nog att ge sitt samtycke är det ingen, så vitt jag vet, som argumenterar för att göra omskärelse i sig olagligt.
Since we were trying to get me pregnant, we had stopped using any birth control. [...]

And then our very own HIV test results—his and hers—arrived. Peter was positive. I was negative. How had it happened that I never became HIV-positive myself?
It wasn't until recently that we knew: He was circumcised. [...]
In the same way that circumcision vastly diminishes the chance of infecting women with the human papillomavirus that causes cervical cancer, studies suggest that circumcision also helps guard against the transmission of the HIV virus. In both cases, cells on the inside of the male foreskin are implicated in spreading the virus. But if the foreskin is removed, a source of infection is also removed.
So there you have it: My husband's circumcision saved my life.
Det är ingenting som säger att hon skulle blivit smittad även om hennes man inte varit omskuren. Och det är fortfarande så att både försats och sperma innehåller höga koncentrationer av viruset så om man har sex med en man som är smittad med mål att bli gravid så är risken att bli smittad fortfarande väldigt hög.

Om man själv vill ha en omskärelse med anledning av minskad risk för spridning av HIV så får man naturligtvis det. Själv föredrar jag kondom, enbart ha smittrisksex med personer som är testade eller att helt enkelt skippa smittrisksex. Men det är upp till var och en hur de vill göra.
Att begå kosmetkirurgiska ingrepp på spädbarn är ingenting jag förstår mig på.

1 kommentar:

Hallongrottans vänner sa...

Vad sägs om avhållsamhet? Eller kondom? Man kan skippa sex med främlingar som preventivt syfte! Att försvåra onani gör mannen mer utagerande för orgasmen! Omskärelsen skapar risker och mer STDs