fredag, juni 12, 2009

Ekonomiska modeller...

Jag läser att Windows 7 kommer levereras utan webbläsare i Europa och drar en djup suck. Det är ju helt idiotiskt. Det är som att leverera ett operativsystem utan en motsvarighet till Notepad eller utforskaren eller vad som helst. För mig är webbläsare en extremt viktig del av grundfunktionerna i en dator. Och att det ska komma med som standard ser jag som en helt given självklarhet. Och jag blir förbannad på idiotiska regler som tvingar dom till det här.
Helt idiotiskt.
Det finns så många andra områden på där man kan bekämpa monopoliserandet av marknaden på. Idiotiskt beslut av Microsoft som svar på ett idiotiskt beslut av EU-domstolen.
Men det får mig också och tänka på olika ekonomiska modeller med "den fria marknaden" och sånt. Att regler måste se olika ut för olika marknader.
Jag tycker mycket inom Microsoft borde tvingas att gå till på andra sätt. Som att tvinga dom att arbeta för mer öppna standarder t.ex. Det handlar om demokrati, marknaden är inte kunnig nog för att kunna ta dom besluten i affären. På andra sätt fungerar marknaden, och det gäller i alla sammanhang.
Mjukvara, hårdvara, bilar, film, musik, mat osv osv osv.
Delar av produkten tycker jag det är självklart att den ska styras av "marknaden" men jag tycker också det är självklart att delar av den ska styras av "politiken".
Och när saker och ting styrs av "politiken" så är det inte för att det ska uppfylla vissa specifika regler utan det är till för att komma oss människor, kunder, konsumenter till så god nytta som möjligt.
Det känns som många saker bara görs för sakens skull, man glömmer bort syftet med regeln. Och regeln får konsekvenser som är rent kontraproduktiva till syftet med den och det är ju så idiotiskt det kan bli.
Att demokrati ska vara så komplicerat. Eller, det är det inte. Demokrati är enkelt. Folk är bara korkade verkar det som. Och jag kommer och tänka på det här.
“Well the average american is a fucking idiot, which means that half of them are dumber than that.” - George Carlin
Vilket är sant för dom flesta, inte bara amerikaner.
Jag önskar jag hade haft energi och motivation till att skriva något konstruktivt och vettigt om dom frågorna och åsikterna jag tar upp här. Men det har jag inte, det blir bara gnäll. Vilket gör mig inte mycket bättre än dom idioterna jag dissar.
Men så är jag inte heller i en maktposition med en fet lön utan arbetslös student med dåliga betyg. Det är inte meningen att vi ska ligga på samma nivå...

2 kommentarer:

dakka sa...

Citatet lyder: "Some people are really fucking stupid. Did you ever notice that, how many really stupid people you run into during the day? Goddamn, there's a lot of stupid bastards walkiing around. Carry a little pad and pencil with you, you wind up with 30 or 40 names by the end of the day. Look at it this way: Think of how stupid the average person is and then realize half of them are even stupider than that."

Jag har aldrig hört honom köra varianten du skrev.

Hur ska man göra för att få hem en browser om man sitter på en nyinstallerad Windows 7-dator, då?

Mattias S sa...

Jag såg den varianten på nån sida, vet inte om det är exakt så han sagt men om det är så som du skriver så passar ju det ännu bättre. :)

Ladda hem via FTP på något sätt.
Beställa hem en CD.
Ladda hem hos en kompis och ta hem med USB minne.
Eller nått, jag vet inte hur dom tänkt sig riktigt. :)