onsdag, juli 29, 2009

Buffy, Pride och Manlig omskärelse...

Jag kollar som sagt mycket på Buffy just nu, det är väldigt bra. Men jag kom att verkligen hata ett avsnitt, Season 7, Episode 6: Him, där Buffy visade upp väldigt dåliga sidor och skulle bestämma över vad Dawn skulle ha på sig och kallade henne Slut osv. Och det kryper verkligen i kroppen på mig när jag ser sånt och att det är så otroligt mycket och starkt på det sättet i ett avsnitt av Buffy gör det hela ännu värre. Buffy är en serie som på många sätt verkligen gör kvinnor makt och styrka, serien är ju otroligt långt ifrån queer och otroligt könsrollsklyschig på alla möjliga sätt men den gör kvinnorna starka och egna. Då blir det så extra tragiskt att Slut är ett så starkt skällsord i sammanhanget och att Dawns rätt att klä sig som hon ville självklart ska tas ifrån henne. För så ska ju verkligen inte en kvinna bete sig! Blir så arg på skiten.

Sen är det Pride också, det är rätt kul. Jag orkar bara vara i Pride House, intressanta föredrag och bra pjäser. Parental Guidance, The Big Bög Show och Kyss Min Plysch! var alla tre riktigt riktigt bra.
Men i allt det positiva jag upplever där kommer jag också att tänka på en del mindre bra saker.
Som att ensamma människor osynliggörs även i det här sammanhanget. Det spelar nästan ingen roll i vilka sammanhang man rör sig eller vad det pratas om så osynliggörs ensamma människor väldigt mycket. Som jag skrev här så har jag på sistone märkt väldigt mycket hur ensamma väldigt många människor är på många olika sätt och det är något jag tycker är oerhört tragiskt. Men normer kring att vara social och populär är inte så annorlunda inom HBTQ-rörelsen som man kanske hade hoppats.
Det finns nog mycket mer jag vill skriva om det, om att vara ensam och queer t.ex, att inte riktigt passa in någonstans och många andra saker. Men det är jag för trött för att göra nu, får se om jag har ork att göra det nästa vecka eller nått.

Sen känns "debatten" om manlig omskärelse helt absurd. Liksom, borde folk inte vara ganska överens om att det är fel att skära i spädbarn om man inte har en medicinsk anledning att göra det?
Argumentet att det skyddar mot könssjukdomar som bland annat förs fram av Peter Wolodarski i DN tycker jag Magnus Betnér slår hål på ganska kraftfullt:
Ok, Wollo, är det vanligt att ett barn ger eller får sexuellt överförbara sjukdomar? Det är ju nämligen så att det går alldeles utmärkt att omskära även vuxna människor. Eller åtminstone könsmogna män. Som kan välja själva om de vill bli hackade i kuken, eller använda kondom för att uppnå exakt samma syfte.
Jag tycker inte det är svårare än så. Att det ens är en debatt om frågan öht är bara absurt. Jag tycker det är fel att skära i spädbarn utan medicinska skäl, vare sig man gör det i kuken, i fittan eller någon annanstans.

UPDATE: Angående manlig omskärelse vill jag också posta den här länken som jag tycker är väldigt bra. Jag tror det är en ganska bra bild över hur många amerikaner resonerar kring omskärelse och jag tycker det känns så absurt att det faktiskt är något som känns vettigt.

2 kommentarer:

qutb sa...

Om dess positiva fördelar hade stämt då hade ju alla män gått ur huse och opererat sig!
Denna försäljningstaktiken funkar bara på de mest beroende,det är därför omskärelselobbyn riktat in sig på afrikanska pojkar!
Dettta är kolonialism av vidrigaste sort!
Det finns annat som pengarna bör riktas till i Afrika som rent dricksvatten till alla,mat till alla,frihet från klansamhällen o.s.v än att sprida omskärelse för att gynna Amerikanska intressen!

Didrik sa...

Liberala Judars version av sexuell frihet tycker jag är absurd.
Ingår inte rätten till olika former av onani under sexuell frihet?