söndag, oktober 25, 2009

Göran Skytte hycklar...

Göran Skytte har tidigare erkänt att han knullat med både djur och barn men nu får jag via Duktiga och Intelligenta Tanja Suhinina reda på att han angående RFSUs sexualundervisning helt plötsligt tycker det är för mycket att ge lite praktisk information om analsex i skolorna?
Nej, men att Göran Skytte skulle vara emot alla former av sexualisering och okristen sexualupplysning är liksom ingen nyhet. Jag har barndomsminnen av Skytte som en seriös och hårdför journalist men i senare tid framstår han mest som en tokkristen konservativ gubbe utan verklighetsförankring. Jag vet inte om mina barndomsminnen bedrar mig eller om Skytte har blivit seriöst dement på senare år. Så det är liksom inte så att jag tar honom på allvar till att börja med. Men om vi ska ta en titt på vad gubbstrutten ändå har att säga.
I måndags skrev Roland Poirier Martinsson på denna plats en kolumn, som en bit in i texten nämnde att svenska skolor lär ut teknik för analsex till 14-15-åriga barn. Jag trodde – naivt skulle det visa sig – att media och vissa politiker – till exempel skolministern – skulle gå i taket. Men mycket lite hände.
Därför finns anledning att borra vidare i detta.
Eller så kanske det är så att eftersom ingen annan än konservativa gubbar och tanter verkar bry sig så är det inte alls någonting man behöver borra vidare i?
Varför ska man gå i taket över att ungdomar får reda på fakta som kan hjälpa dom till att ta övervägda beslut i framtiden?
Men men, Göran Skytte borrar vidare och vi tittar efter vad han hittar.
På RFSU:s hemsida får man veta följande. De söker ”skolinformatörer” under rubriken ”Prata sex som extraknäck”. För att bli informatör ska man vara 20–30 år. Utbildningen består i en kurs på 50 timmar. För 1-2 ”pass” betalar skolan 3500 kronor. Det framhålls särskilt att ”Ingen skolpersonal får närvara under passen”. Alltså: ingen insyn i lektionerna.
Jag tycker det närmast är makabert hur totalt främmande elevernas viljor och perspektiv är ifrån både Skyttes och Poirier Martinssons argumentation. Jag tolkar direkt det där med ingen skolpersonal tillåten som ett sätt att komma närmre eleverna. Att värna om elevernas integritet och relation med deras lärare. Men Skytte tänker istället direkt på att eleverna inte övervakas.
Hans slutsats att skolan inte har någon insyn i lektionerna stämmer inte, RFSU är väldigt tydliga med vad dom går igenom och hur. Det är precis den insynen som Skytte vill ha men han verkar vilja ha det genom övervakning istället.
Vi går vidare och ser vad Skyttes borrande leder fram till för avslöjanden.
Hon meddelar att RFSU använder orden kuk och fitta. Därefter följer praktiska instruktioner. Flickorna får lära sig hur man hanterar clitoris, pojkarna hur man trär på en kondom. Och sedan… trumvirvel… höjdpunkten: så här gör man vid analsex. Noggrann redovisning. Använd glidsalva. Inför pojkar och flickor i 14-15-årsåldern.
Ok, RFSU använder dom förbjudna orden Kuk och Fitta. Gud så hemskt.
Noggrann redovisning? Nej, jag vill rent av påstå att den var bristfällig om det inte sades mer än det vi fick se. Det enda som sades var att man ska använda glidmedel då det inte finns naturlig lubrikation i analen. Eller glid i röven kanske hon kallade det men sak samma. Det pratades ingenting om hur analmuskelnfungerar och hur man får den att slappna av så att det inte gör ont på det sättet. Det pratades ingenting om hur man kan stimulera på olika sätt och hur vissa tycker om vissa sätt som andra kanske inte alls tycker om. Som in-och-utande mot tryckande och smekande på andra sätt. Att kalla några korta meningar om glidmedel för en "noggrann redovisning" är helt befängt.
Sen lägger han en stark betoning på pojkar och flickor i 14-15-års åldern. Som att det vore något jättekonstigt och hemskt. Jag vet inte om han verkligen har en så naiv syn på ungdomar i den åldern eller om han vill något annat.
Det är faktiskt inte riktigt klokt. Är det så här vi vill ha det? Vem har till exempel frågat barnens föräldrar om det är så här de vill ha det? Ingen.
Återigen, var är barnens perspektiv? Dom syns inte till någonstans i hela Skyttes text. Varför tycker han det är okej att undanhålla barn och ungdomar information bara för att föräldrarna vill det? Ska man kunna säga nej till att sina barn lär sig om förintelsen? Om biologin kring graviditet? Om evolutionen? Varför är det okej att säga nej till att ens barn lär sig att det inte finns naturligt glid i röven?
Jag argumenterar rakt utifrån mina värderingar och det känns kanske inte så konstruktivt. RFSU och deras representanter däremot argumenterar utifrån fakta och vetenskap. Att visa med hjälp av undersökningar att det här är det bästa sättet att undvika könssjukdomar, oönskade graviditeter och andra sexuella komplikationer på.
Men annan fakta som kan vara värd att ta upp är t.ex. det som även projO uppmärksammat är att om man först och främst lär ut avhållsamhet så har tjejerna mer analsex. Så om man tycker det är dåligt att barn och ungdomar har analsex så är det alltså färre som har det om man går med RFSUs "sexliberala" metod. Men jag tycker det också säger en hel del om den sexualmoralistiska synen som RPM och Skytte står för. Det ska inte pratas om det. Det ska inte synas. Jag upplever det som att det är bättre att 1000 personer har analsex mot sin vilja och tycker det gör ont men ingen pratar om det än att 10 personer har skönt analsex som dom vill ha och är öppna med det. Sex är något fult som ska hållas bakom lyckta dörrar. Sen spelar det inte så stor roll vad som sker där så länge dörrarna är stängda.
Skytte avslutar iaf med det här:
Till slut. Har skolminister Björklund några synpunkter i frågan om lämpligheten av undervisning i analsex för skolbarn? Finns det planer på att outsourca även andra utbildningsområden till olika lobbyorganisationer? Kan man till exempel tänka sig att Rojalistiska Föreningen får ta hand om historieundervisningen?
Jag tycker det hade varit bättre om skolorna sluppit outsourca sexualundervisningen till andra organisationer, men eftersom dom inte har den kompetens som behövs så är dom tvungna till det. Visst, kämpa emot outsourcningen av skolundervisning! Mer sexualkunskapsutbildningar för lärare! Varje skola borde ha minst en kompetent person som kan undervisa klasserna i sexualkunskap och finnas till hands för att svara på frågor. Det tycker jag hade varit jättebra.
Tanja tog också upp bra argument om att man missar mycket om man bara pratar om det penisvaginala samlaget för t.ex bögar. Om man som kille inte har sex med tjejer så är information om hur en fitta fungerar inte särskilt givande. Det kan vara bra att veta bara för att, jag har en väldigt informationspositiv inställning till det mesta. Men det räcker inte till på egen hand liksom.
Det är en väldigt bra poäng men återigen vill jag fokusera tillbaka på heteronormativt sex. Det finns många både tjejer och killar som inte tycker det där med att stoppa kuken i fittan är så himla skojigt. Vissa tycker rent av att det gör ont. Men många tycker helt enkelt inte om det av andra anledningar. Jag tänker mig och jag upplever det som att dessa ungdomar har lätt för att bli låsta i sin sexualitet. Dom tycker inte om dom saker som man förväntas göra, och det gäller inte bara det penisvaginala samlaget, det kan vara kyssar, kramar eller vad som helst. Men när den bild av sex som lärs ut är väldigt snäv blir det många som faller utanför, dels pga sexuell läggning men även av andra anledningar. Och jag tycker inte det är okej. Jag vill se en ännu bredare och noggrannare sexualundervisning i skolan för att ge så mycket information och trygghet som möjligt. Och det inkluderar även mer prat om att man inte behöver ha sex, att man kan vänta om man vill eller helt enkelt låta bli om det inte intresserar en.

3 kommentarer:

Tanja Suhinina sa...

Bara angående det där med kuken-i-fittan och bögar. Jag satt jättelänge och funderade på hur jag skulle få fram poängen med att de som pratar mot analsex är heteronormativa, utan att för den skull mena att gaykillar har analsex hela tiden eller att heteros har vaginalt sex hela tiden eller att det öht finns två självklara kön. Så jag förtydligar en gång till - jag kommenterar på kommentarerna från analsexmotståndarna som det bara skriker heteronorm om. Typ just att "meh ungar ha sex i fittan innan ni ens tänker på stjärten". Eller "pojke tvinga flicka".

Mattias S sa...

Jag förstod precis vad du menade och tyckte det var en jättebra poäng. :)
Jag tyckte inte jag hade så mycket att tillföra just där utan ville istället ta upp dom sakerna jag tog up. :)

Tanja Suhinina sa...

Jag var bara lite paranoid att jag skulle formulera mig så att det skulle feltolkas när jag skrev, och gammal paranoia lyfter aldrig!