fredag, mars 19, 2010

Att samband inte är samma sak som orsak...

...är en av vetenskapens grundstenar. Det är en sak man måste ha i tankarna när man genomför experiment eller analyserar insamlad data på olika sätt. Det är också en av dom missarna som jag reagerar mest på när jag läser artiklar om vetenskapliga rapporter i mainstream media. Ibland har journalisten helt förvanskat rapporten men ibland så verkar rapporten i sig helt missat just den grundtanken.
Det är svårt att veta mer utan att ha läst rapporten men jag reagerade på just den grejen när jag läste det här om att feminina män anses attraktivare i länder med bra sjukvård medan maskulinare män anses attraktivare i länder med dålig sjukvård. Man drar följande slutsats:
British women now prefer feminine looking men over their more rugged counterparts because they no longer need to worry about the survival of the fittest, new research suggests.
Vad fan? Jag blir otroligt irriterad på den meningen. Dels för att den förutsätter att "rugged counterparts" är fittest och dels för att den går emot det jag nyss pratade om.
Historically women chose manly men because features such as a square jaw, low brow and thin lips were linked to superior genes which would produce stronger and healthier offspring.
But the choice came at a cost – as the more masculine the man, the less likely he was to help out nurturing his child.
Now researchers believe that improvements in health care in wealthy western countries mean women do not have to worry about so much about the quality of their offspring – and so are picking more feminine looking men.
"superior genes". Herregud. Superior på vaddå? Fysiskt starkare? Jo, visst. Fysisk styrka är ingen nödvändighet i dagens samhälle och anses därför inte så viktigt kan jag förstå. Men hälsosammare? Jag vet inte, stämmer det att män med maskulinare genetiska drag överlag har bättre hälsa? Jag tror inte det. Men jag kanske bara är okunnig.
Men dom förutsätter att man får sämre kvalitet på sin avkomma med en man som är feminin, herregud. Jag känner mig lika förbluffad som irriterad. Tänker folk så här? Tänker vetenskapsmän så här? Jag vill inte tro det och jag tror verkligen inte att det faktiskt är så.

Det är ändå ganska intressant och det finns ju ett visst samband som jag gärna hade velat veta mer om.
The result was that in Sweden, which had the best health care, most women (68 per cent) preferred feminine looking men.
In contrast in Brazil, which had the worst health care, the majority of women (55 per cent) preferred masculine men.
"The results suggests that as health care improves, more masculine men fall out of favour," said the lead author and psychologist Dr Lisa DeBruine.
Även här reagerar jag lite, man har hittat ett samband, inte ett orsakssamband. Jämfört med länderna som tas upp så är det många saker i vår kultur och vår syn på machomannen som skiljer sig.
Dr DeBruine said: “We found that women in countries like Brazil, Argentina and Mexico where the health is poorer were more attracted to masculine looking faces than women in countries like Belgium and Sweden, which have lower mortality rates and higher longevity.”

Dr Ben Jones, who was also involved in the research said: “These new findings really do seem to show that preferences for different types of men in different parts of the world are linked to cross-cultural differences in health.
The effect remained even when we controlled for lots of other factors, such as cross-cultural differences in wealth.”
Jag tycker dom gör ett lite konstigt hopp. Och jag undrar över andra faktorer som dom tagit hänsyn till, rikedom är väldigt ointressant så som jag tänker. Utnyttjad pappaledighet, jämställdhet i hushållsarbetet och sånna saker är det jag hade velat att man tog hänsyn till. Även acceptansen för att mannen örfilar sin fru nån gång ibland och sånna saker hade jag velat se. Jag kanske är fördomsful men att machomannen har hög status i latinamerikanska länder känner jag mig ganska övertygad om. Och när man har undersökt saker och ting i Europa, USA, Sydamerika, Kanada, Australien and Nya Zealand så spelar ju den saken in ganska mycket. Jag stör mig så på utgångspunkten med att machomannen är "fittest", det är väll det som är den kulturella skillnaden?
Om man ska vara så spekulativ så är det väll helt enkelt så att machomannen inte anses vara "fittest" i samhällen med ett brett socialt skyddsnät inklusive sjukvård utan där anses andra saker göra en man till en bra mate. Som dom även säger i början:
But the choice came at a cost – as the more masculine the man, the less likely he was to help out nurturing his child.
Jag blir bara så irriterad och arg ju mer jag tänker på formuleringar som den här:
"women do not have to worry about so much about the quality of their offspring – and so are picking more feminine looking men" så jag vet inte vad mer jag ska skriva

Inga kommentarer: